Σύνοδος Κορυφής για τη Γάζα: 20 ηγέτες στο Σαρμ Ελ Σέιχ συζητούν για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή - LIVE οι εξελίξεις

 
Σύνοδος Κορυφής για τη Γάζα: 20 ηγέτες στο Σαρμ Ελ Σέιχ συζητούν για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή - LIVE οι εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: AFP via Getty Images

Ενημερώθηκε: 13/10/25 - 19:19

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου καθώς εκεί διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για το σχέδιο ειρήνευσης Ισραήλ-Χαμάς, υπό την προεδρία των Τραμπ και Σίσι και παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης για τη Γαζα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναχώρησε από το Ισραήλ μετά τις 16:20 και έφτασε πριν λίγο στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
  • 19:07

    Ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τον πρόεδρο Σίσι για τον ρόλο που έπαιξε για την ειρήνη στη Γάζα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος τον υποδέχτηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ, πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Γάζα που φιλοξενείται στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    «Διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο. Το εκτιμώ πολύ» είπε ο Τραμπ για τον Σίσι, τον οποίο αποκάλεσε «ισχυρό ηγέτη» σημειώνοντας ότι κρατά χαμηλά την εγκληματικότητα στη χώρα του.

    Ο Τραμπ σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας για τη Γάζα και επανέλαβε ότι και το Ιράν «θέλει να κάνει συμφωνία».

    Ο Σίσι από την πλευρά του δήλωσε ότι ήταν βέβαιος πως ο Τραμπ ήταν ο μόνος ικανός να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

     

  • 18:54

    Σίσι σε Τραμπ: «Μόνο εσύ ήσουν ικανός να φέρεις την ειρήνη»

    Ο ηγέτης της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, επαίνεσε τον πρόεδρο Τραμπ για την επίτευξη της εκεχειρίας στη Γάζα.

    Αφού κάθισε δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, ο αλ-Σίσι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μόνο ο Τραμπ ήταν «ικανός να κάνει ειρήνη».

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τον επαίνεσε επίσης εκ μέρους των συμπατριωτών του και όλου του «ειρηνικού λαού» για αυτό που χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα».

    Το καθήκον τώρα είναι να διασφαλιστεί η τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα, πρόσθεσε.

    Αφού τελείωσε την ομιλία του, ο Τραμπ του έσφιξε το χέρι του αλ-Σίσι, λέγοντας: «Είναι καλός άνθρωπος. Είμαστε μαζί του από την αρχή μέχρι το τέλος».

    «Έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το εκτιμώ ιδιαίτερα», είπε ο Τραμπ για τον αλ Σίσι, τον οποίο αποκάλεσε ισχυρό ηγέτη που περιορίζει την εγκληματικότητα στην Αίγυπτο.

  • 18:30

    Συνάντηση Σίσι με Μακρόν, Ερντογάν και τον εμίρη του Κατάρ για την εκεχειρία στη Γάζα

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας, καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ και άλλους ηγέτες, προκειμένου να συντονίσουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου κορυφής στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, η οποία αποσκοπεί στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

  • 18:01

    Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Φάταχ αλ Σίσι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

    Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του Ειρηνευτικού Σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.