Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ έχει ορισμένα απροσδόκητα οφέλη για την Ευρώπη. Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων (bunds) έχουν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από το πακέτο δαπανών ύψους 500 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Ο λόγος είναι ότι οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου οδηγούν τα επενδυτικά κεφάλαια μακριά από τους αμερικανικούς τίτλους. Αντί να αυξάνεται το κόστος δανεισμού, ο κ. Μερτς και η Ευρώπη ευνοούνται.
Τα bunds ήταν η αναμενόμενη παράπλευρη απώλεια του προγράμματος δαπανών του κ. Μερτς. Τον Μάρτιο η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς σημείωσε άνοδο κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς ο εν αναμονή καγκελάριος άλλαζε τους δημοσιονομικούς κανόνες της χώρας προκειμένου να αυξήσει τις δαπάνες για έργα υποδομής και άμυνα. Κάτι που συνεπάγεται επιτάχυνση του πληθωρισμού και σε έκδοση χρέους. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία υποχώρησαν. Ηταν αρχικά ανησυχητικό ότι αυξήθηκαν και οι αποδόσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να πλησιάζει στο 4%. Τώρα όμως οι αποδόσεις των bunds έχουν επιστρέψει στο 2,44%, κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν προτού ανακοινωθούν οι μεταρρυθμίσεις του κ. Μερτς.
Οι δαπάνες του κ. Μερτς είναι ακόμη μήνες μακριά, αλλά ο πόλεμος των δασμών πλήττει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και αλλάζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Μοιραία αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων. Η αγορά προβλέπει πως η ΕΚΤ θα μειώσει και πάλι τα επιτόκια τον Ιούνιο κάτω από το υφιστάμενο επίπεδο του 2,25%. Ομως οι κινήσεις των γερμανικών ομολόγων δεν οφείλονται τόσο στις προσδοκίες για τα επίπεδα των επιτοκίων. Ολα δείχνουν πως οι αποδόσεις τους συμπιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση για ομόλογα σε ευρώ και με χαμηλό κίνδυνο ως ασφαλή επένδυση, εναλλακτική του δολαρίου. Ιστορικά το κόστος δανεισμού της Γερμανίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα από παράγοντες όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου. Μετά την άνοδο του Μαρτίου, όμως, οι αποδόσεις άρχισαν και πάλι να υποχωρούν, καθώς οι δασμοί του Τραμπ εκτόξευσαν τη ζήτηση για τίτλους σε ευρώ.
Η στροφή αυτή ίσως να μην είναι μόνιμη. Η Ιταλία όμως πρέπει να χαίρεται. Οι αποδόσεις των δεκαετών της είναι περίπου 20 μονάδες βάσης χαμηλότερες από εκείνες στις 2 Απριλίου, την «ημέρα απελευθέρωσης».
Πηγή: kathimerini.gr