Τι συμβαίνει με τους Αμερικανούς; Γιατί ξαφνικά οι καλές δηλώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο;

 
Τι συμβαίνει με τους Αμερικανούς; Γιατί ξαφνικά οι καλές δηλώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Ενημερώθηκε: 10/07/20 - 10:21

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία φραστική αλλαγή στις αμερικανικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, και οι παρατηρητές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα «σταυροδρόμι» και δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμα σε ακριβή συμπεράσματα.

Ένα θέμα που ετέθη ως ερώτημα, είναι αν οι Αμερικανοί «κοντράρουν» την Τουρκία επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα φανεί στην πορεία… Επίσης πρέπει να δώσει σημασία η διπλωματία στην Αθήνα και τη Λευκωσία στο γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ καταδίκασε την επίθεση από «άγνωστα» μαχητικά εναντίον της τουρκικής βάσης στη Λιβύη.

Προσωπικά πιστεύω ότι «καθαρίζει» το θολό σκηνικό και οι Αμερικανοί έχουν επιτέλους καταλάβει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά, η οποία θέτει σε κίνδυνο και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Είναι ένστικτο, σε συνδυασμό με την ανάλυση των αμερικανικών ανακοινώσεων.

Γίνονται συνέχεια δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και ενημερώσεις από αξιωματούχους, που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Διαπιστώνουμε μία τάση ταύτισης των αμερικανικών θέσεων με τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ φαίνεται πως έπιασε τόπο η συμβουλή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να δακτυλοδείξει τους ενόχους και να μην κατηγορούνται συλλήβδην, μαζί με τους παραβατικούς Τούρκους, η Αθήνα και η Λευκωσία.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να κάνει ειδική ανακοίνωση για τη συνεργασία, σε στρατιωτικό επίπεδο, με την Κυπριακή Δημοκρατία, μία κίνηση που έκανε έξαλλους τους Τούρκους.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Στην Ουάσιγκτον η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται σημαντικός εταίρος της Αμερικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι σημαίνει και σε πολιτικό επίπεδο και πόσο θα επηρεάσει την αμερικανική θέση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού. Μας εξήγησαν ότι η γνωστή θέση τους για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν αλλάζει…

Την Τετάρτη, επανήλθε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η απόφαση της Ουάσιγκτον να παράσχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οργάνωσε μία ενημέρωση για όλα, θα έλεγα. Μας μίλησε ο αρμόδιος για την περιοχή, ο Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος στο παρελθόν μας είχε εκνευρίσει με τις απόψεις του. Θεωρώ ότι η προχθεσινή ενημέρωση δεν είχε κανένα απολύτως ψεγάδι ή παράπονο για την Ελλάδα.

Εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη, η ενημέρωση αυτή είχε στο στόχαστρο την Τουρκία, ειδικά για τις άνευ προηγουμένου παραβιάσεις στην Κύπρο. Αλλά επέλεξε να αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις στην Κρήτη.

Δήλωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές, που δεν συμβάλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε ειδικά στις επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας, και στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και τόνισε ότι «ανησυχούμε απολύτως για τις εξελίξεις τόσο στα ανοικτά της Κύπρου όσο και ενδεχομένως στο Αιγαίο».

Και μίλησε για αμερικανική δέσμευση στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον ρωτήσαμε τι τους απαντά η Άγκυρα, όταν της ζητούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της, επειδή ο κ. Πάλμερ μίλησε για ιδιωτικές επαφές με τους Τούρκους.

Και μας εξέπληξε η απάντησή του. Είπε ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και τόνισε ότι οι Τούρκοι ερμηνεύουν διαφορετικά το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα των νησιωτικών κρατών. Από τη φράση αυτή και μόνο φαίνεται η έκδηλη παρανομία της κατοχικής δύναμης.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Είχαμε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους μας για αυτό. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας, είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου».

Και επειδή η Τουρκία μεταφράζει διαφορετικά απ’ όλους το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν σημαίνει ότι όλες οι άλλες χώρες πρέπει να αποδεχθούν την παραβίαση του… Αυτό πρέπει να αποτελέσει «κόκκινη γραμμή». Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τις θέσεις της, όχι όλες οι άλλες χώρες.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν γι’ αυτό οι Αμερικανοί, από τη στιγμή που διαφωνούν ανοικτά και δημόσια με την Τουρκία για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτή (η διαφορά), όπως μας είπαν, είναι μια από τις θεμελιώδεις προκλήσεις για την αμερικανική κυβέρνηση. «Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Πάλμερ.

Στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν επιτρέπεται η παραμικρή έκπτωση. Είναι θετικό ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται το ίδιο στο θέμα αυτό με την Αθήνα, τη Λευκωσία και άλλες πρωτεύουσες. Γι’ αυτό έχει καθήκον και υποχρέωση η Αμερική, να επιβάλει τις θέσεις της στην Άγκυρα. Μπορεί και το απέδειξε πολλές φορές…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αναφορικά με τον παράγοντα Ντόναλντ Τραμπ, και το «δέσιμο» του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώ ότι οι αποκαλύψεις έχουν μουδιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο και τον έχουν εκθέσει. Θα εξιλεωθεί ΜΟΝΟ αν τερματίσει και καταγγείλει την «ανάρμοστη» σχέση του με τον Σουλτάνο της Τουρκίας. Φαίνεται ότι η αμερικανική διπλωματία παίρνει πάλι το πάνω χέρι στα θέματα της Τουρκίας. Μακάρι. Ξέρουν καλύτερα να προστατεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής…

Hellasjournal 

Πηγή: