Η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν χθες, Πέμπτη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των πυρηνικών όπλων για να ανταποκριθούν, όπως ανακοίνωσαν, στις αυξανόμενες απειλές για την ήπειρο και στο κλίμα αβεβαιότητας στις σχέσεις με τον σύμμαχό τους, ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετανία, κατά την οποία οι δύο σύμμαχοι επιδίωξαν να γυρίσουν σελίδα. Προηγήθηκαν χρόνια αναταραχής, λόγω της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Σήμερα το πρωί υπογράψαμε τη δήλωση του Νόρθγουντ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι συντονίζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης των δυνατοτήτων της ανεξάρτητης πυρηνικής αποτροπής μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Μακρόν.
«Από σήμερα, οι αντίπαλοί μας θα γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ακραία απειλή για αυτή τον ήπειρο θα προκαλέσει κοινή αντίδραση από τις δύο χώρες μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της σημασίας αυτής της σχέσης», τόνισε ο Στάρμερ.
Η κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατανομή των βαρών στο ΝΑΤΟ και το «άνοιγμά» του προς τη Ρωσία έχουν προκαλέσει συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις και τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Σημειώνεται ότι η κύρια δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής της Ευρώπης προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί σύμβολο διατλαντικής αλληλεγγύης εδώ και δεκαετίες.
«Μήνυμα προς εταίρους και αντιπάλους»
Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει επιτροπή εποπτείας για τον συντονισμό της συνεργασίας τους, χαρακτηρίζοντας το έργο ζωτικής σημασίας.
«Δεν αποκλείουμε τον συντονισμό των αποτρεπτικών μέσων μας. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσουν οι εταίροι και οι αντίπαλοί μας», δήλωσε ο Μακρόν.
Η στενότερη συνεργασία δεν έχει σχέση με τις προσπάθειες δημιουργίας συμμαχίας προθύμων που θα στηρίξουν την Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία, πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν τις δικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και χάραξης στρατηγικής.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο για την επέκταση της προστασίας που προσφέρει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, ενώ δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνατότητες που η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.
Η Γαλλία δαπανά περίπου 5,6 δισ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του αποθέματος των 290 πυρηνικών όπλων με δυνατότητες εκτόξευσης από υποβρύχια και αεροσκάφη, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πυρηνική στον κόσμο.
Η Βρετανία περιγράφει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως «επιχειρησιακά ανεξάρτητο», αλλά προμηθεύεται τεχνολογία πυραύλων από τις ΗΠΑ και εξαρτάται από την Ουάσιγκτον τόσο για την απόκτηση όσο και για τη συντήρησή του.
«Η πυρηνική συμφωνία που επιτύχαμε σήμερα… είναι πραγματικά ιστορική», τόνισε ο Στάρμερ.
Με πληροφορίες από Reuters