Τώρα και πολυθρησκευτικά κέντρα!  

Τώρα και πολυθρησκευτικά κέντρα!  
Ενημερώθηκε: 29/05/21 - 12:34

Η νέα εποχή για τους χώρους λατρείας ξεκινάει από τη Γερμανία. Πλέον στο Βερολίνο κατασκευάζεται ο "Οίκος του ενός" ("House of One")  ο οποίος θα καταστεί σε κοινό χώρο λατρείας για Χρισταινούς, Ιουδαϊστές και Ισλαμιστές. Το κτήριο το οποίο θα κτιστεί εκεί που υπήρχε ναός αλλά κατεδαφίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς θα έχει τρείς ξεχωριστούς χώρους λατρείας για κάθε μονοθεϊστική θρησκεία και βρίσκεται  σε μικρή απόσταση από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο κέντρο της πόλης, το Βερολίνο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων, αρκετά πρωτοποριακό και ευρύχωρο. 

Ήταν όνειρο ζωής για κάποιους ανθρώπους, όπως ο πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γκρέγκορ Χόμπεργκ  οποίος τόνισε: «Νομίζω ότι για την πόλη μας είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Δείχνει ότι εδώ και δέκα χρόνια συμπορευόμαστε και συνδιαλεγόμαστε, Εβραίοι, Χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή ακόμα και άθεοι. Χρειάζεται η πόλη μας τέτοιους τόπους συνάντησης, όπου οι άνθρωποι, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους, μπορούν να συναντώνται και να συνομιλούν».

Οι θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και πολιτικοί στο Βερολίνο έθεσαν το θεμέλιο λίθο την  περασμένη εβδομάδα  για τον νέο πολυθρησκευτικό χώρο λατρείας που στοχεύει να φέρει τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους μαζί σε μια κοινή στέγη.

«Η ιδέα είναι μεγαλύτερη από το κτίριο», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Roland Stolte σε τελετή για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο λεγόμενο «House of One».

Ως ιδέα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, και το φιλόδοξο έργο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει έως το 2025 στο Μουσείο Island στο κέντρο του Βερολίνου.

Χτισμένο στη θέση μιας εκκλησίας που κατεδαφίστηκε από  το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, το κτίριο θα περιέχει τρεις ξεχωριστούς χώρους λατρείας για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους. Ωστόσο, το τζαμί, η συναγωγή και η προτεσταντική εκκλησία θα συνδεθούν με μια μεγάλη κοινόχρηστη αίθουσα σχεδιασμένη να φιλοξενεί κοινοτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

«Είναι ένα πολύ συμβολικό βήμα για εμάς», δήλωσε ο Kadir Sanci, ο οποίος θα είναι ο ιμάμης του μελλοντικού τζαμιού.

«Σε αυτούς τους καιρούς πόλωσης που ρίχνουν μια τεράστια σκιά στον κόσμο, το« House of One» ενσαρκώνει το εποικοδομητικό πνεύμα της πίστης και της πνευματικότητας», πρόσθεσε.

Το πολυθρησκευτικό κτίριο θα αποτελούσε «έναν τόπο ειρήνης και ασφάλειας» σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων του Βερολίνου έχουν εξαπλωθεί μετά την πρόσφατη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στην τελετή, ο δήμαρχος του Βερολίνου Μάικλ Μίλερ δήλωσε ότι «το μίσος, η βία, ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός και η υποκίνηση φυλετικού μίσους δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας».
Το έργο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εν μέρει από το γερμανικό κράτος και την πόλη του Βερολίνου.