«Τούρκοι» έγιναν οι Τούρκοι με την αναγνώριση της Γενοκτονία των Αρμενίων από την αμερικανική Γερουσία

«Τούρκοι» έγιναν οι Τούρκοι με την αναγνώριση της Γενοκτονία των Αρμενίων από την αμερικανική Γερουσία
Ενημερώθηκε: 12/12/19 - 23:44

Η αμερικανική Γερουσία προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, υιοθετώντας ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ. Η ιστορική αυτή απόφαση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Για δεκαετίες, η Τουρκία προσπαθούσε να σταματήσει αυτή την αναγνώριση, ωστόσο, η πίεση του Ρόμπερτ Μενέντεζ έφερε τελικά αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός γερουσιαστής ξέσπασε σε δάκρυα, όταν άρχισε να αφηγείται τη φρίκη της γενοκτονίας.

Πριν από λίγες ημέρες ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής είχε μπλοκάρει την υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία της απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την επίσημη αναγνώρισή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία, με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, να τονίζει πως θα επιμείνει, όπως και έπραξε.

Τουρκία: Έντονη αντίδραση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε στο twitter ο Αλτούν.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ