Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό – «Πεθαίνουμε από την πείνα»

 
λιμος γαζα

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 27/05/25 - 09:41

Με τις μύγες να βουίζουν γύρω τους, η γυναίκα και η κόρη της έψαχναν μέσα από ένα σωρό σακούλες σκουπιδιών για υπολείμματα φαγητού στους πρόποδες ενός κατεστραμμένου κτιρίου στην πόλη της Γάζας.

Η Islam Abu Taeima μάζεψε τα στεγνά μέρη από ένα κομμάτι ψωμί στον σάκο της. Θα πάρει ό,τι βρήκε πίσω στο σχολείο όπου ζει η ίδια και εκατοντάδες άλλες οικογένειες, θα το βράσει και θα το σερβίρει στα πέντε παιδιά της, είπε.

Η αναζήτησή της για τρόφιμα είναι ένα νέο σημάδι της απελπισίας που έχει φτάσει στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός των περίπου 2,3 εκατομμυρίων έχει οδηγηθεί σε λιμό λόγω του σχεδόν τρίμηνου αποκλεισμού από το Ισραήλ. Η είσοδος μιας μικρής ποσότητας βοήθειας την περασμένη εβδομάδα δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να διευκολύνει την κατάσταση, σύμφωνα με το AP.

Πριν από τον πόλεμο, ήταν σπάνιο να δει κανείς κάποιον να ψάχνει στα σκουπίδια για οτιδήποτε, παρά την εκτεταμένη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία αποδεκατίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, είναι σύνηθες να βλέπει κανείς παιδιά να ψάχνουν μέσα σε βρωμερούς σωρούς από σκουπίδια για ξύλα ή πλαστικό που θα καούν στη φωτιά που μαγειρεύει η οικογένειά τους ή για οτιδήποτε αξίζει να πουληθεί – αλλά όχι για φαγητό. Για φαγητό, μπορεί να ψάχνουν στα χαλάσματα των κατεστραμμένων κτιρίων, ελπίζοντας για εγκαταλελειμμένες κονσέρβες.

Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα: Ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό – «Πεθαίνουμε από την πείνα»

Αλλά η Abu Taeima λέει ότι δεν της έχουν απομείνει άλλες επιλογές. Αυτή και η 9χρονη κόρη της Waed περιπλανώνται στην πόλη της Γάζας, αναζητώντας αποφάγια που πετάγονται στα σκουπίδια. «Αυτή είναι η ζωή μας μέρα με τη μέρα», λέει. «Αν δεν μαζέψουμε τίποτα, τότε δεν τρώμε».

«Λυπάμαι για τον εαυτό μου επειδή είμαι μορφωμένη και παρ’ όλα αυτά τρώω από τα σκουπίδια», δήλωσε η Abu Taeima, η οποία έχει πτυχίο στα αγγλικά από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Al-Quds στη Γάζα.

Η οικογένειά της αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα ακόμη και πριν από τον πόλεμο, είπε. Η Abu Taeima εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο παρελθόν ως γραμματέας της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και του μεγαλύτερου εργοδότη στη Γάζα. Εργάστηκε επίσης ως αναγνώστρια για τυφλούς. Ο σύζυγός της εργάστηκε για λίγο ως φρουρός ασφαλείας για την UNRWA. Τραυματίστηκε στον πόλεμο του 2021 μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και έκτοτε δεν μπορεί να εργαστεί.

Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών στη Γάζα στις 2 Μαρτίου. Είπε ότι ο αποκλεισμός και η επακόλουθη επανέναρξη του πολέμου είχαν ως στόχο να πιέσουν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει.

Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα: Ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό – «Πεθαίνουμε από την πείνα»

Την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε την είσοδο στη Γάζα σε αρκετές εκατοντάδες φορτηγά. Αλλά μεγάλο μέρος από αυτά δεν έφτασε στον πληθυσμό, είτε επειδή τα φορτηγά με τις βοήθειες λεηλατήθηκαν είτε λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών περιορισμών στις μετακινήσεις των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδίως στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι η ποσότητα των προμηθειών που επετράπη να εισέλθουν δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.

Η Abu Taeima δήλωσε ότι η οικογένειά της δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα στην αγορά, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη για τα λίγα τρόφιμα που παραμένουν προς πώληση.

Είπε ότι έχει προσπαθήσει να πηγαίνει σε φιλανθρωπικές κουζίνες, αλλά κάθε φορά τους τελειώνουν τα τρόφιμα πριν προλάβει να πάρει καθόλου. Τέτοιες κουζίνες, που παράγουν δωρεάν γεύματα, έχουν γίνει η τελευταία πηγή τροφής για πολλούς στη Γάζα και γιγαντιαία πλήθη τις κατακλύζουν καθημερινά, σπρώχνοντας και σπρώχνοντας για να πάρουν ένα γεύμα.

«Οι άνθρωποι αγωνίζονται και κανείς δεν πρόκειται να είναι γενναιόδωρος μαζί σου», είπε. «Οπότε το να μαζεύεις από τα σκουπίδια είναι καλύτερο». Ο κίνδυνος να κολλήσει ασθένειες δεν είναι στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών της.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ