Τύμπανα πολέμου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν – Αλληλοκατηγορίες για απώλειες αμάχων και απειλές για κλιμάκωση

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/M.D. Mughal

Ενημερώθηκε: 07/05/25 - 16:26

Με τα πυραυλικά πλήγματα της Ινδίας και την απάντηση του Πακιστάν ότι «η απάντηση θα είναι εξίσου ανάλογη» οι ανησυχίες για την τέταρτη σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας, εντείνονται.

Η Ινδία έχει πολιτική «μη χρήσης πυρηνικού όπλου παρά μόνο σε περίπτωση επίθεσης», ενώ πολιτική του Πακιστάν είναι να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση και συμβατικών στρατιωτικών επιθέσεων, επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία.

Το Πακιστάν, απάντησε ήδη με πυρά πυροβολικού, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, ενώ ανέφερε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας. Από τις εχθροπραξίες των τελευταίων ωρών αναφέρονται συνολικά 34 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για απώλειες αμάχων.

Την ώρα που η Ινδία δημοσιοποιούσε φωτογραφίες από τα πλήγματα σε «τρομοκρατικές υποδομές», το Πακιστάν έδειχνε εικόνες από καταστροφές και θάνατο αμάχων, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν τζαμιά.

Η Ινδία ισχυρίστηκε ότι μέσα σε 25 λεπτά που διήρκεσε η επιχείρηση «Sindoor» επλήγησαν εννέα στόχοι «στρατόπεδα τρομοκρατών». Η πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ( Στρατός του Θεού) που έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι 10 συγγενείς και στενοί συνεργάτες του ηγέτη της, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Ινδίας.

Στόχος σε απόσταση μόλις 25 χιλιόμετρα από τα ντε φάκτο σύνορα, ήταν το αρχηγείο της μαχητικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeT), αλλά και κέντρο εκπαίδευσης βομβιστών σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την μεθόριο. Επίσης επλήγη στόχος σε βάθος 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Πακιστάν, που χαρακτηρίζεται ως το αρχηγείο της ισλαμιστικής ομάδας Jaish-e-Mohammad (JeM), σύμφωνα με την Ινδία.

Η σφαγή 22 Ινδών τουριστών που έκαναν διακοπές στα λιβάδια της κοιλάδας Μπαϊσαράν από Πακιστανούς ισλαμιστές ενόπλους στις 22 Απριλίου πυροδότησε όπως φαίνεται το χειρότερο σενάριο κλιμάκωση. Χαρακτηρίστηκε ως «τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών» ενώ το Δελχί ξεκαθάρισε ότι η πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Το κωδικό όνομα «Sindoor» επιλέχθηκεμε σαφή συμβολισμό στην επίθεση που άφησε 25 γυναίκες χήρες, αφού σημαίνει το κόκκινο σημάδι που φέρουν στο μέτωπό τους οι παντρεμένες ινδουίστριες.

Με το σύνθημα Sindoor ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ινδικού Στρατού έγραφε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. «Πολεμούν εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες. Ελπίζω απλώς να τελειώσει πολύ γρήγορα», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και κάλεσε και τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η Ινδία και το Πακιστάν είναι και θα είναι πάντα γείτονες η μία της άλλης. Είναι και οι δύο γείτονες της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

«Η ανθρωπότητα δεν αντέχει σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Έκκληση του Βρετανού ΥΠΕΞ σε Ινδία και Πακιστάν για αυτοσυγκράτηση και διπλωματική επίλυση της κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η τρέχουσα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εγείρει «σοβαρές ανησυχίες».

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε άμεσο διάλογο για να βρουν μια γρήγορη, διπλωματική οδό για τη συνέχεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη.

Ο Λάμι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στενή και μοναδική σχέση και με τις δύο χώρες.

«Έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου στην Ινδία και το Πακιστάν ότι εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, κανείς δεν κερδίζει», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει κατηγορηματικά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ τον περασμένο μήνα. Χρειάζεται όλες οι πλευρές να εργαστούν επειγόντως για να αποκατασταθεί η περιφερειακή σταθερότητα και να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων», συμπλήρωσε ο Λάμι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην περιοχή αποτελεί «προτεραιότητά μας», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων σε Ινδία και Πακιστάν

Εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις από και προς την Ινδία και το Πακιστάν έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες ώρες και συγκεκριμένα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Νέο Δελχί κατά του Πακιστάν και του κατεχόμενου από τη γειτονική του χώρα Κασμίρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, σχεδόν 550 πτήσεις από και προς τις δύο χώρες έχουν ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν 135 πτήσεις από και προς το Πακιστάν που αντιστοιχούν στο 16% των συνολικών προγραμματισμένων εμπορικών πτήσεων προς και από τη χώρα, και 417 πτήσεις προς και από την Ινδία, που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών προγραμματισμένων δρομολογίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ