Βρυξέλλες: Επανεξετάζουμε τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

 
"Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας"

Ενημερώθηκε: 24/04/17 - 21:39

Ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ: Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κρίνει ως απαραίτητη την «ενδελεχή αξιολόγηση των σχέσεων» μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, και ενδεχομένως τον «επαναπροσδιορισμό» τους, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση μη βιώσιμη και για τις δύο πλευρές.

«Έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στην Μάλτα την Παρασκευή για να συζητήσουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα, έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλες οι επιλογές είναι πιθανές, ανάμεσα σε αυτές και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προ ένταξη χώρες», επέμεινε ο Χαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου.

Όμως οι 28 μπορεί να επιλέξουν «μια νέα μορφή συνεργασίας», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, μια εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.

Σχετικά Θέματα:

"Μετριοφροσύνες" Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας, είμαι ένας θνητός

Ηχηρό χαστούκι στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ