Ξεκινούν οι Ρώσοι τις εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Ακκουγιού στην Τουρκία

Ξεκινούν οι Ρώσοι τις εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Ακκουγιού στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 04/05/17 - 22:04

"Μέσα σε έναν μήνα το αργότερο θα ξεκινήσει" η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακκουγιού στην Τουρκία, απο τις ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϋμπεκτσι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Πούτιν-Ερντογάν στο Κρεμλίνο, που σηματοδότησε εκτός των άλλων και μία νέα αρχή στα πυρηνικά. Για την συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα, η Άγκυρα διατρανώνει πως αποτελεί "στρατηγική και πρωτεύουσα επένδυση" για την Τουρκία.

Παρότι είχε συναφθεί συμφωνία για την κατασκευή του Ακκουγιού από το 2010, ωστόσο πάγωσε μετά τη κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι το Νοέμβριο του 2015 από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία.

Μετά τη δήλωση όμως του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως, μπήκε μπροστά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, του πρώτου που θα αποκτήσει η Τουρκία. Η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 22 δισ. δολάρια και το έργο θα επιβλέπει 100% ρωσική εταιρεία.

Σχετικά Θέματα:

Όλο και πιο “θερμές” οι συζητήσεις Πούτιν-Ερντογάν για την προμήθεια των S-400