Υπό δικαστικό έλεγχο ο Μακρόν για τις προεκλογικές εκστρατείες 2017-2022

 
makron

Ενημερώθηκε: 24/11/22 - 22:43

Το Ελιζέ οχυρώθηκε στην αρχή πίσω από τη σιωπή. «Κανένα σχόλιο», ήταν η αρχική απάντηση του περιβάλλοντος του Εμανουέλ Μακρόν, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Parisien.

Πριν συμφωνήσουν στην κλασική απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις: «Εναπόκειται στα δικαστήρια να διεξάγουν αυτές τις έρευνες με πλήρη ανεξαρτησία». «Η McKinsey δεν έχει πληροφορίες για τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Τύπος σήμερα», διχετευόταν από την εταιρεία.

Ωστόσο σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε, η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) επιβεβαίωσε την έναρξη δύο δικαστικών ερευνών, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, σχετικά με την «υπόθεση McKinsey» και, γενικότερα, με «τις συνθήκες» παρέμβασης εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες 2017 και 2022».

«Μετά από πολλές αναφορές και καταγγελίες εκλεγμένων αξιωματούχων και ατόμων», καθώς και παραπομπές από «συνδικάτα» και «ενώσεις», οι έρευνες επικεντρώνονται επί του παρόντος σε εικαζόμενη «μη συμμορφούμενη τήρηση λογαριασμών εκστρατείας» και υποψίες για «μείωση λογιστικών στοιχεία σε έναν λογαριασμό προεκλογικής καμπάνιας». Τέλος, οι έρευνες του PNF αφορούν και «περιπτώσεις ευνοιοκρατίας και απόκρυψης ευνοιοκρατίας».

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά στο κείμενο του οικονομικού εισαγγελέα Ζαν Φρανσουά Μπονέρ, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει ενοχοποιηθεί δημόσια σε αυτή την υπόθεση είναι μέχρι στιγμής ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος, ενόψει της πλήρους και απόλυτης ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητα του προέδρου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαστεί σε καμία διαδικασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

«Έχοντας διαχειριστεί τους λογαριασμούς του κόμματος τα πολλά χρόνια που πέρασα στη διοίκηση, μπορώ να σας πω ότι είμαι πολύ ήρεμος», είπε στενός φίλος του αρχηγού του κράτους, ανακαλύπτοντας το θέμα στον Τύπο. «Ναι, είναι πιθανό ότι άνθρωποι από τη McKinsey να έδωσαν 7.500 ευρώ, αλλά η γαλλική νομοθεσία είναι τέτοια που έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν ως άτομα», προσθέτει η ίδια πηγή. Και για να καταλήξουμε: «Ο πρόεδρος θέλει να προχωρήσουμε γρήγορα στην καλύτερη χρήση των χρημάτων και των δημοσίων αξιωματούχων, ακριβώς για να μην εγκαταλείψουμε το θέμα σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν αφρό γύρω από τις φαντασιώσεις .

Στα μέσα Οκτωβρίου, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαιτεί από την κυβέρνηση να δημοσιεύει, κάθε χρόνο, ένα έγγραφο που επισυνάπτεται στον προϋπολογισμό, το οποίο απαριθμεί «τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παραγγέλθηκαν από τις διοικήσεις των δικαιούχων τα τελευταία πέντε χρόνια». Επίσης έχουν απαγορευτεί οι αποστολές που εκτελούνται «pro bono», δωρεάν. Από την πλευρά της, η εκτελεστική εξουσία ανακοίνωσε, στα τέλη Ιουλίου, ότι ήθελε να «δώσει ένα πλαίσιο ιδίως με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο κόστος κάθε συνεργασίας, που ορίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα επιστρέψει επίσης στη «χρήση από το Δημόσιο ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων», έως το τέλος του 2023.

Η πρόσφατη δημοσίευση από τη Γερουσία μιας έκθεσης σχετικά με την αυξανόμενη χρήση ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών από το κράτος και την «επίδρασή τους στη δημόσια πολιτική», έκανε αυτές τις εταιρείες αντικείμενο πολιτικής συζήτησης, που αποκρυσταλλώθηκε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών γύρω από τον αμερικανικό γίγαντα. McKinsey. Σε σημείο που το PNF άνοιξε την περασμένη άνοιξη προανάκριση για ξέπλυμα φοροδιαφυγής. «Αυτή η έρευνα αφορά και μόνο την εταιρεία McKinsey για το ζήτημα του φορολογικού της καθεστώτος στη Γαλλία», επιβεβαίωσε στη συνέχεια η εταιρεία στη Figaro. Έρευνες που σαφώς την οδήγησαν να επεκτείνει το έργο της, όπως μόλις ανακοίνωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ