Υπό διπλωματικό κλοιό το Ισραήλ για τον «εφιάλτη» στη Γάζα – Ο ΟΗΕ αναφέρει νέα εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

 
λιμός στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 21/05/25 - 16:34

Το Ισραήλ κλιμακώνει τον πόλεμο, πλήττοντας ακόμη και σχολείο – καταφύγιο εκτοπισμένων στη Γάζα, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε με οργή τις κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας για λιμοκτονία και κατήγγειλε Λονδίνο, Παρίσι και Οττάβα πως με την στάση τους επιβραβεύουν την Χαμάς. Μίλησε επίσης κατά της Ευρώπης, λέγοντας ότι αντί να ετοιμάζει κυρώσεις, καλύτερα να ασκήσει πίεση στη Χαμάς.

Οι εικόνες αμάχων που αναζητούν στα σκουπίδια λίγη τροφή και νερό, ενώ σε ολόκληρο τον θύλακα δε λειτουργεί πλέον κανένα νοσοκομείο, έρχονται σε στιγμή «αντίστροφής μέτρησης», καθώς ο επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ προειδοποίησε ότι 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες εάν η βοήθεια δεν φτάσει άμεσα.

«Τίποτα δεν έχει διανεμηθεί, αφού οι διαδικασίες ελέγχου του Ισραήλ προκαλούν καθυστερήσεις, καταγγέλλουν πηγές του ΟΗΕ, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως «προπέτασμα καπνού», την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι χαλαρώνει ο αποκλεισμός της Γάζας με την άφιξη «ως και 100 φορτηγών».

Υπό διπλωματικό κλοιό το Ισραήλ για τον «εφιάλτη» στη Γάζα – Ο ΟΗΕ αναφέρει νέα εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Aτέλειωτες ουρές σχηματίστηκαν στο «σημείο διανομής βοήθειας» του Al-Rimal στην κεντρική Γάζα, την ώρα που άλλες περιοχές εκκενώνονται καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» με στόχο τον πλήρη έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

 Να επιτραπεί η είσοδος επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το σπαρακτικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι», δήλωσε ο Πάπας Λέων ΙΔ., Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παραδέχτηκε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα «δεν είναι σε επαρκείς ποσότητες». Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφονται σε εμπορικές πιέσεις, αναστέλλοντας συνομιλίες.

Να σιγήσουν άμεσα τα όπλα ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ

H Αθήνα καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει ότι «πραγματικά, δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή».

 «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Χρειαζόμαστε άμεση εκεχειρία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» είπε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

  Αδράνεια καταγγέλλει η αντιπολίτευση με τον Νίκο Ανδρουλάκη να χαρακτηρίζει προσβλητική τη στάση της κυβέρνησης.
«Είναι προσβλητική για το ελληνικό λαό η στάση της. Συντάχθηκαν όλες οι χώρες για  να σταματήσει η εθνοκάθαρση  και η ελληνική κυβέρνηση πήγε απέναντι», τόνισε, με τον Παύλο Μαρινάκη να απαντά: «Είναι άδικη η κριτική. Η χώρα μας έχει ξεκάθαρη ισορροπημένη αυτονόητη στάση. Δεν ζυγίζουμε την αξία μίας ανθρώπινης ζωής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Πρωθυπουργό να υπογράψει το κείμενο των ευρωπαϊκών κρατών. «Την ώρα που 24 ευρωπαϊκές χώρες τοποθετούνται ξεκάθαρα και εμφατικά απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, η Ελλάδα σιωπά.Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ουδετερότητα.Είναι συνενοχή», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας 
κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τις ενέργειες της Ελλάδας για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους: «Εδώ και τώρα να ανοίξουν όλες οι ανθρωπιστικές οδοί, να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους βασανιζόμενους, από την ισραηλινή βαρβαρότητα, Παλαιστινίους».

Ο Αλέξης Χαρίτσης καλεί στην Βουλή τον υπουργό Εξωτερικών και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της καταγγέλλει ότι «μια σειρά κρατών καλούν το Ισραήλ να σταματήσει και η Ελλάδα που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει τίποτα».

Αντιπαράθεση κι εντός Ισράηλ

Από το εσωτερικό του Ισραήλ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Γκολάν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να μετατραπεί σε κράτος παρίας.

Ο Γκολάν, πρώην υποδιοικητής του ισραηλινού στρατού και ήρωας της διάσωσης αμάχων την 7η Οκτωβρίου, υποστηρίζει συμφωνία κατάπαυσης με επιστροφή των ομήρων — πρόταση που βρίσκει την υποστήριξη του 70% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τις επικρίσεις λέγοντας: «Άκουσα τον Ολμερτ και τον Γκολάν – και είναι σοκαριστικό. Την ώρα που οι στρατιώτες μας μάχονται τη Χαμάς, κάποιοι ενισχύουν την ψευδή προπαγάνδα κατά του Ισραήλ».

Παρά τη φθίνουσα δημοφιλία του και τις διώξεις για διαφθορά, καθώς και το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνεχίζει να συμπορεύεται με τα ακροδεξιά στοιχεία του υπουργικού του συμβουλίου, που απαιτούν την πλήρη συντριβή της Χαμάς και τον αφανισμό της παρουσίας των Παλαιστινίων στη Γάζα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ