Ανησυχία και εντάσεις στους Αγίους Τόπους εν όψει του Πάσχα

 
Ανησυχία και εντάσεις στους Αγίους Τόπους εν όψει του Πάσχα

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 14:36

Στο σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση επιθέσεις από ακραίους την περίοδο του Πάσχα προχωρά η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό ,τα μέτρα εφέτος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς ακραίες ομάδες επιδίδονται σε πράξεις βίας στους ιερούς τόπους.

Ήδη οι αρχές του Ισραήλ τέθηκαν σε επιφυλακή μετά την επίθεση στο Θεομητορικό μνήμα στη Γεσθημανή .Σύμφωνα με την καταγγελία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων , δύο ακραίοι που ανήκουν σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ομάδες επιτέθηκαν στο προσκύνημα της Γεσθημανής στα Ιεροσόλυμα εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας.

Στην καταγγελία αναφέρεται οτι προκλήθηκε σωματικής βλάβης στον Μητροπολίτη Ελενοπόλεως κ. Ιωακείμ, καθώς η επίθεση έγινε την ώρα που τελούνταν Θεία Λειτουργία. Αμέσως προσκυνητές και οι υπεύθυνοι του προσκυνήματος τον ακινητοποίησαν ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση των αρχών οι οποίες και συνέλαβαν τον δράστη.

Το Πατριαρχείο, αφού εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό τονίζει οτι “οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες, που στοχεύουν εκκλησίες, νεκροταφεία και χριστιανικές περιουσίες, πέρα από τη σωματική και λεκτική κακοποίηση κατά χριστιανών κληρικών, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που προφανώς αυξάνεται σε ένταση κατά τις χριστιανικές γιορτές”.

Ενώ, επισημαίει οτι οι επιθέσεις σε χώρους λατρείας ή περιουσίας του αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καλούν τους αρμοδίους να λάβουν τα μέτρα τους πριν να είναι αργά:

“Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη εξαιρετικά σημαντική για όλους τους χριστιανούς από την εποχή του Ιησού Χριστού. Η Αγία Πόλη είναι μάρτυρας των σημαντικότερων γεγονότων της χριστιανικής ιστορίας, που είναι βαθιά ριζωμένα στη χριστιανική πίστη. Αυτά τα γεγονότα ενισχύουν τη χριστιανική σύνδεση και προσκόλληση σε αυτήν την πόλη, την οποία εμείς ως Χριστιανοί, οι εκκλησίες, οι ιεροί τόποι και η κληρονομιά μας αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ποικιλόμορφης ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντός της".

Για το συγκεκριμένο περιστατικό στη Γεσθημανή το Πατριαρχείο αναφέρει: “η επίθεση στον Ναό του Τάφου της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ είναι ένα φρικτό τρομοκρατικό έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση. Το Πατριαρχείο καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να παράσχει ασφάλεια και προστασία στους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τους τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, που υφίστανται αξιοθρήνητες μορφές παραβιάσεων και επιθέσεων στα χέρια των ριζοσπαστικών Ισραηλινών οργανώσεις”.

Καταγγέλλοντας στην ανακοίνωση του την τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε χθες στο Θεομητορικό μνήμα στη Γεσθημανή η Σιωνίτιδα Εκκλησία επισημαίνει ότι: “η επίθεση στον Ναό του Τάφου της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ είναι ένα φρικτό τρομοκρατικό έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση. Το Πατριαρχείο καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να παράσχει ασφάλεια και προστασία στους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τους τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, που υφίστανται αξιοθρήνητες μορφές παραβιάσεων και επιθέσεων στα χέρια των ριζοσπαστικών Ισραηλινών οργανώσεις”.

Το ανησυχητικό είναι οτι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο όπου οι άγιοι τόποι δέχονται χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Ειδικά εφέτος μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19 αναμένεται να επισκεφτεί την περιοχή μεγάλος αριθμός πιστών όλη τη Μεγάλα Εβδομάδα μέχρι το Πάσχα.

Για την προστασία των πιστών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε συνεργασία με τα άλλα δόγματα έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες εκστρατεία ενημέρωσης για τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Γη και τον διαρκή κίνδυνο που εγκυμονεί.

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία οι επιθέσεις συνεχίζονται .Πριν από δύο μήνες νεαροί Εβραίοι βανδάλισαν περίπου 30 τάφους αναποδογυρίζοντας σταυρούς και σπάζοντας επιτύμβιες στήλες. Για ρατσιστικούς λόγους, όπως εικάζεται μετά τη σύλληψή τους.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το περιστατικό ως «προσβολή της θρησκείας» και δήλωσε πως οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η βεβήλωση του νεκροταφείου αποτέλεσε το προοίμιο ενός κύματος αντιχριστιανικών επεισοδίων. Τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου, άγνωστοι βανδάλισαν ένα κοινοτικό κέντρο χριστιανών Μαρωνιτών. Μια μέρα αργότερα, έγιναν γκράφιτι στην Παλιά Πόλη όπου έγραφαν «Θάνατος στους Χριστιανούς», «Θάνατος στους Αραβες» και «Θάνατος στους Αρμένιους».

Εβραίοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν επίσης σε καταστήματα και σε εστιατόρια που ανήκαν σε χριστιανούς κοντά στη Νέα Πύλη της Παλιάς Πόλης, στο κέντρο της χριστιανικής συνοικίας, πετώντας καρέκλες και τραπέζια και κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον κατοίκων. Λίγες ημέρες αργότερα, νεαροί Εβραίοι εξτρεμιστές παρενόχλησαν Αρμένιους μπροστά από την κατοικία του πατριάρχη τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ