Αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στο Φανάρι - Στα Σκόπια ο Βαρθολομαίος;

 
βαρολομαιος

Ενημερώθηκε: 06/03/23 - 18:13

Με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας των Σκοπίων επανέφερε στην επικαιρότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος υποδέχτηκε στο Φανάρι αντιπροσωπεία της αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Σημαντικό ρόλο στη συνάντηση έπαιξε ο Μητροπολίτης Ίμβρου κ. Κύριλλος, ο οποίος  διατηρεί  πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία των Σκοπίων.Μάλιστα είχε γίνει δεκτός στην Ιερά Μονή Μπιγκόρσκι, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο ο novamakedonija δήλωσε οτι “φέτος η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία και θα παραδώσει προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο τον αναμενόμενο τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι επίσκοποι Τιμόθεος και Ναούμ, οι οποίοι παρέστησαν στην υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Οι δύο ιεράρχες έμειναν στο Φανάρι.Οι δύο ιεράρχες είχαν την ευκαιρία να τα πουν  με μητροπολίτες του Θρόνου αλλά και με τον ίδιο τον κ.Βαρθολομαίο.

Η επίσκεψη των δύο έλαβε χώρα σε μία περίοδο όπου τα νέα για την αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας δεν ήταν καλά για το Φανάρι και την  Αθήνα , καθώς χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία, η Πολωνία και φυσικά η Ρωσία έχουν ευθυγραμμιστεί με τη Σερβία η οποία κάνει λόγο για "Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το επόμενο διάστημα θα φανεί πως θα εξελιχτεί η υπόθεση της ονομασίας της Εκκλησίας .Μία επίσκεψη του Βαρθολομαίου με πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας και της πολιτικής Εκκλησίας θα ανέτρεπε το κλίμα αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί .

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί την ορθόδοξη κοινότητα, τη ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ο οποίος υποδέχτηκε στην Αλεξάνδρεια τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο έστειλε πολλαπλά προς όλες τις Εκκλησίες δηλώνοντας πως αναμένει από μέρους τους την άμεση καταδίκη των αντικανονικών ενεργειών και των ανήκουστων εκκλησιολογικών-πολιτικών θεωριών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι πιθανότατα υπό αυτό το πρίσμα, το Πατριαρχείο Μόσχας προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες στα εδάφη και άλλων Εκκλησιών, “με ευφάνταστες αιτιάσεις αλλά δραματικές πανορθοδόξως συνέπειες”.

Όπως είπε  “ουδεμία Συνοδική Απόφαση Πρεσβυγενούς Εκκλησίας δίδει το δικαίωμα σε άλλη Εκκλησία -και δη νεώτερη χρονικώς- να καταπατεί τους αμετακινήτους Ιερούς Κανόνες και να διαπράττει εισπήδηση στην ενόριο δικαιοδοσία της πρώτης.

Ουδεμία Συνοδική Απόφαση Πρεσβυγενούς Εκκλησίας δίδει το δικαίωμα σε άλλη Εκκλησία -και δη νεώτερη χρονικώς- να αναπτύσσει νεοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος, παντελώς άγνωστες στην Ορθόδοξη εκκλησιολογία, γι’ αυτό καταδικασθείσες ήδη Συνοδικώς από το Πατριαρχείο μας”.

Αναφερόμενος στο  Πατριαρχείο Μόσχας και στον Κύριλλο τόνισε οτι  "αυθαιρέτως και απολυταρχικώς αντέδρασαν σε εκκλησιαστική Πράξη ιεροκανονικώς καθιερωθείσα απ’αιώνων, γι’ αυτό ληστρικώς και αντικανονικώς εισεπήδησαν στην ενόριο γεωγραφικώς ποιμαντική και πνευματική δικαιοδοσία μας στην Αφρική, ως «λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου»  επιχειρούντες να δηλητηριάσουν πνευματικώς τις ευάλωτες ψυχές των νεοφωτίστων γηγενών τέκνων μας, προκειμένου να επιφέρουν την επικατάρατη διάσπαση της Χριστεπωνύμου ποίμνης μας. Σε καιρούς κρισίμους για την ανθρωπότητα και τον χριστιανικό κόσμο κατακερματίζουν ενσυνειδήτως τον άρραφο χιτώνα του Αρχιποίμενος Χριστού, αντιπελαργούντες όξος και χολή προς την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων, η Οποία «ον τρόπον όρνις επισυνάγει τα νοσσία αυτής υπὸ τας πτέρυγας ευεργέτησε την Εκκλησία της Ρωσίας διά της κατοχυρώσεως του δικού της αυτοκεφάλου καθεστώτος".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ