Εκκλησία προς πολιτεία: Πάρτε μέτρα για το δημογραφικό

 
diarkis iera synodos

Ενημερώθηκε: 02/11/23 - 20:56

Η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να προβληματιστούν για την δημογραφική κατάρρευση με την οποία απειλείται άμεσα η χώρα μας.Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ημέρα κατά την οποία τιμάται η Πολύτεκνη Οικογένεια η Σύνοδος αποφάσισε να διαβαστεί σε όλους τους ναούς της χώρας σχετική εγκύκλιος.

Ο ετήσιος εορτασμός έχει οριστεί από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις 200.000 πολύτεκνες οικογένειες.

“Ο εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογενείας προβάλλει ως σημαντική ευκαιρία προβληματισμού τόσο για την Ελληνική Πολιτεία, όσο και για την Ελληνική Κοινωνία γενικότερα, δεδομένου ότι, δυστυχώς, η Πατρίδα μας βρίσκεται στα πρόθυρα δημογραφικής καταρρεύσεως”,αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η ΔΙΣ επισημαίνει οτι "είναι νωστό ότι κάθε χρόνο οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων και ο πληθυσμός της χώρας μας συνεχώς γηράσκει. “Πολλοί ειδήμονες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εις βάθος με την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα έχουν καταθέσει διάφορες προτάσεις για την όσον το δυνατόν έγκαιρη και τελεσφόρο επίλυσή του, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Καθότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει κοινωνικές οικονομικές, εθνικές και γεωπολιτικές συνέπειες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής”.

Για τον λόγο αυτό υποστηρίζει οτι "η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί “όλως ιδιαιτέρως και επισταμένως με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα και να δώσει κίνητρα και ευεργετικά μέτρα σε νέους γονείς και πολύτεκνες οικογένειες".

Επίσης η ΔΙΣ στέκεται στον θεσμό της οικογένειας και ζητά από τους πιστούς να μη ζουν μόνο για τον εαυτό τους."αλλά με την ακατανίκητη δύναμη και έλξη της αγάπης να καλλιεργεί το πνεύμα της ενότητας και να δημιουργεί οικογένεια, ως εχέγγυο αληθινής και σταθερής αγάπης. Έτσι, από την ευλογημένη κατά Θεόν συζυγία θα προκύψουν ως καρπός αγάπης, ως «νεόφυτα ελαιών», ως νέα ζωή και ελπίδα οι νέοι βλαστοί, τα παιδιά. Τα παιδιά, τα οποία, ομορφαίνουν τον κόσμο, νοηματοδοτούν την ζωή των γονέων τους και αξιώνουν τον άνθρωπο να γίνεται συνδημιουργός του Θεού”.

Τέλος, συγχαίρει τους πολύτεκνους : “Συγκινούμεθα όταν βλέπουμε τα πρόσωπα αυτών των πολυτέκνων οικογενειών να ακτινοβολπ'υν από χαρά ειρήνη, αγάπη, καλοσύνη, αξιοπρέπεια, ευγένεια, ελπίδα. Και όλα αυτά παρά τον ισχυρό κλονισμό του θεσμού της οικογενείας, παρά τις κοινωνικές οικονομικές και λοιπές δυσκολίες που υφίσταται ο Ελληνικός λαός μας. Τοιουτοτρόπως, θεωρούμε ότι η αποστολή της ορθόδοξης πολύτεκνης οικογενείας στην εποχή μας είναι να δώσει την μαρτυρία ότι η ύπαρξη του ανθρώπου νοηματοδοτείται στον βαθμό που συνυπάρχει εν αγάπη με τον άλλο στον βαθμό συναισθήσεως ότι η οικογένεια, η γέννηση παιδιών, η σπουδή και ο αγώνας για την σωστή ανατροφή τους αποτελούν το πλέον αρραγές θεμέλιο για το μέλλον της κοινωνίας της Πατρίδας μας, της ζωής μας, της υποστάσεως μας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ