Εκκλησία της Κύπρου: Aνίερες συμμαχίες και ίντριγκες

 
Εκκλησία της Κύπρου: Aνίερες συμμαχίες και ίντριγκες

Ενημερώθηκε: 17/11/22 - 12:35

Έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί εντός και εκτός Κύπρου εν όψει των εκλογών για τον διάδοχο του μακαριστού Χρυσόστομου.

Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για συμμαχίες με στόχο τον αποκλεισμό υποψηφίων ,αλλά και αλλαγής του χρόνου των εκλογών και την τελική διαμόρφωση των εκλογικών καταλόγων.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται τρόποι οι αλλοδαποί ψηφοφόροι και κυρίως οι Ρώσοι να μην έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η Εκκλησία της Κύπρου αυτή τη στιγμή φαίνεται χωρισμένη στα δύο με το μπλοκ των φιλορωσικών να εμφανίζεται πιο ισχυρό. Μάλιστα λέγεται ότι η υποψηφιότητα του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου έχει κατατεθεί προς στήριξη του Λεμεσού.

Από την πλευρά του ο Ταμασσού Ηασαΐας θέλει να εμφανιστεί ως το «μικρότερο κακό» για τους φιλοπατριαρχικούς και ήδη έχει ρίξει γέφυρες στο Φανάρι, το οποίο θα επισκεφτεί με πιστούς στις 30 Νοεμβρίου όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χειροτονήσει έναν διάκονο στον οποίο έχει δώσει το όνομα Βαρθολομαίος.

Στην πλευρά των φιλοπατριαρχικών η κατάσταση παραμένει θολή καθώς και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι (Πάφου,Κωνσταντίας και Καρπασίας) δηλώνουν υποψήφιοι με δεδομένο οτι υπολείπονται των άλλων στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας συγκεντρώνουν οι φιλορώσοι μητροπολίτες Λεμεσού,Ταμασσού και Μόρφου.

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Ταμασσού τόνισε πως «πλέον είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, οπόταν όταν θα ξεκαθαρίσει το «τριπρόσωπο» -όποιοι και αν το αποτελούν- θα πρέπει μεταξύ τους οι Μητροπολίτες να επικοινωνήσουν τα οράματά τους, να δουν ποιος ταιριάζει με ποιον περισσότερο, ποιος εκφράζει τον άλλο περισσότερο για την ποιμαντική του πολιτική, και την κατάλληλη ώρα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Το Φανάρι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη με την παρουσία του Πατριάρχη στην κηδεία του μακαριστού Χρυσόστομου έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους για την επόμενη μέρα.

Ο κ.Βαρθολομαίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στο τιμόνι της κυπριακής Εκκλησίας φιλορώσο μητροπολίτη και αυτό γιατί και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι έχουν ταχθεί κατά της απόφασης του μακαριστού Χρυσόστομου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ