Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Ποιοι Μητροπολίτες προηγούνται

 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ενημερώθηκε: 30/11/22 - 23:03

Eνα πολύχρωμο γαϊτανάκι έχει στηθεί γύρω από τις εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου. Αν και στην Κύπρο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τυπικά ουδέτερη στάση δεν θα είχε αντίρρηση  και στην περίπτωση που εκλεγεί "φιλορώσος" μητροπολίτης , όπως είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος.

Ωστόσο, η Αθήνα καίγεται για την εκλογή "φιλοδυτικού" Αρχιεπισκόπου και θα ήταν απόλυτα ευτυχής σε περίπτωση που εκλέγονταν ο Κωνσταντίας Βασίλειος. Μια καλή λύση θα ήταν και ο Πάφου Γεώργιος στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.

Σε περίπτωση  που και οι δύο δεν εκλεγούν ο μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας θα ήταν μια καλή λύση ,αφού ο μητροπολίτης το τελευταίο διάστημα έχει απομακρυνθεί από τη Μόσχα ,έχει επισκεφτεί τουλάχιστον δύο φορές από τη ρωσική εισβολή .Μάλιστα στη Θρονική εορτή στις 30 Νοεμβρίου του Αγίου Ανδρέα όχι μόνο βρέθηκε στο Φανάρι αλλά χειροτόνησε και έναν διάκο του στον οποίο έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος.

Στην ίδια λογική κινούνται το Φανάρι αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ οι οποίοι δεν θέλουν η Ρωσία να έχει αυξημένη επιρροή στην Εκκλησία της Κύπρου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ο,τι αφορά τη Μόσχα αυτή στηρίζει με κάθε τρόπο τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο ο οποίος είναι και ο πλέον δημοφιλής στις τάξεις των λαϊκών.Ο ίδιος γνωρίζοντας την αγάπη του λαού στο προσωπό του έχει ζητήσει από τη Σύνοδο να επιλέξει από το τριπρόσωπο για αρχιεπίσκοπο αυτόν που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους των ενοριτών.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Αθανάσιος και οι Ρώσοι θα προτιμούσαν τον Ταμασσού Ησαΐα ως το μικρότερο κακό.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι οποίες οριστικά θα γίνουν 18 Δεκεμβρίου, παγιώνονται οι συμμαχίες γύρω από τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους Λεμεσού, Ταμασσού, Πάφο και Κωνσταντίας .Οι δύο άλλοι υποψήφιοι Μόρφου Νεόφυτος και ΚυρηνείαςΧρυσόστομος δεν φαίνεται να απασχολούν την  κοινή γνώμη.

Στους "φιλοδυτικούς" τους λεγόμενους και  Αρχιεπισκοπικούς ανήκουν  οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Νεκτάριος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Τριμυθούντοςκαι Λευκάρων Βαρνάβας, Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. 

Στους "φιλορώσους"  ανήκουν ο  Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος,ο  Νεαπόλεως Πορφύριος και ΑμαθούντοςΝικόλαος. Η ομάδα αυτή μπορεί να θεωρείται ολιγάριθμη αλλά ο επικεφαλής μητροπολίτης Λεμεσού θεωρείται από τα πλέον ισχυρά φαβορί για την εκλογή.

Ο μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας υποστηρίζεται από Κύκκου και Τυλλυρίας Νικηφόρο.Σε ο,τι αφορά τον μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο ανήκει στην ομάδα των φιλοπατριαρχικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ