Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιουνίου 2021

Ο άγιος Ίσαυρος και οι σύντροφοί του
Ενημερώθηκε: 17/06/21 - 00:02

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 17 Ιουνίου, η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Μαρτύρων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, των αδελφών. Ισαύρου διακόνου, του εξ Αθηνών και εν Απολλωνία Ηπείρου αθλήσαντος και των συν αυτώ Βασιλείου και Ιννοκεντίου των Αθηναίων μαρτύρων. Ερμείου, Περεγρίνου πρεσβυτέρου, Φήλικος και Φιλονείδους  επισκόπου Κουρίου Κύπρου. Οσίων Βησσαρίωνος, Ιωσήφ του αναχωρητού, Πίωρ και Υπατίου του εν Ρουφιανιαναίς. 

Ο άγιος Ίσαυρος και οι σύντροφοί του

Ο άγιος Ίσαυρος ο διάκονος και οι συντροφοί του  Βασίλειος και Ιννοκέντιος κατάγονταν από την Αθήνα και έζησαν κατά την βασιλεία του Νουμεριανού. Μετέβησαν στην Απολλωνιάδα της Ηπείρου και σύμφωνα με την παράδοση μετά από αποκάλυψη αγγέλου εγκαταστάθηκαν σε σπήλαιο προκειμένου να ασκητέψουν. 

Σύντομα τους βρήκαν τρεις χριστιανοί: ο Φήλιξ, ο Ερμείας και ο Περεγρίνος, οι οποίοι, σε αντάλλαγμα της "πνευματικής τροφής" που τους προσέφερε ο Ίσαυρος, προμήθευαν στους τρεις ασκητές τα αναγκαία.

Οι τρείς μετά από λίγο καιρό, ανταποκρίθηκαν στις προτροπές του Ισαύρου μοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους πτωχούς και πήγαν να ζήσουν κοντά σε αυτόν και τους συνασκητές του. Οι γονείς τους, αφού απέτυχαν στις προσπάθειές τους να τους φέρουν πίσω τους κατήγγειλαν στον έπαρχο της Απολλωνιάδος, Τριπόντιο. 

Αυτός συνέλαβε τους αγίους και αφού ματαίως προσπάθησε να πείσει τον Φήλικα, τον Ερμεία και τον Περεγρίνο, έδωσε εντολή να αποκεφαλισθούν. 

Όσο για τον Ίσαυρο  και οι άλλοι δύο  παραδόθηκαν στον γιο του επάρχου, Απολλώνιο, ο οποίος τους βασάνισε με φωτιά και νερό. Οι άγιοι όχι μόνο παρέμειναν απαθείς στα μαρτύρια αυτά, αλλά και προσείλκυσαν πολλούς εθνικούς στην πίστη, και συγκεκριμένα τον Ρούφο και τον Ρουφίνο, δύο αδέλφια που ανήκαν σε επιφανή οικογένεια συγκλητικών της πόλης. 

Τέλος, οι τρεις άγιοι αποκεφαλίσθηκαν και αυτοί με την σειρά τους.