Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Ιανουαρίου 2022

 
Aγιος Αθανάσιος

Ενημερώθηκε: 17/01/22 - 22:08

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 18 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των μαρτύρων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας. Μάρτυρος Θεοδούλης και των συν αυτή Ελλαδίου του κομενταρησίου, Βοηθού, Ευαγρίου, Μακαρίου. Ξένης. Οσίων Εφραιμίου επισκόπου Μηλασσών και Μαρκιανού του από Κύπρου.

Γιορτάζουν οι: Αθανάσιος Αθανασία, Κύριλλο, Κυριλλία, Θεόδουλο, Θεοδουλία (Θεοδούλη).

Aγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Αθανάσιος ο οποίος για τη δράση του ονομάστηκε και Μέγας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ον μ.χ αιώνα. Οι γονείς του ήταν χριστανοί και Αθανάσιος 'εδειξε την κλίση του από μικρός για την ιεροσύνη αφού λέγεται ότι έπαιζε με τους φίλους του και εκείνος τους βάπτιζε στο όνομα του Χριστού. Την θεολογική του γνώση την απέκτησε αργότερα από την Θεολογική Κατηχητική σχολή της Αλεξανδρείας. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε και με τον Άγιο Αντώνιο του οποίου τον βίο και τα θαύματα συνέγραψε αργότερα.

Το 325 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος και συμμετέχει ενεργά σαν γραμματέας στην Α΄ Οικουμενική σύνοδο. Το 328 μ.Χ, πεθαίνει ο πνευματικός Πατέρα και επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλεξάνδρος, όπου με ομόφωνη απόφανη των κληρικών και του λαού, χειροτονήθηκε επίσκοπος. Χειροτονήθηκε μόλις σε ηλικία 33 ετών και ανέπτυξεέντονα αντιαιρετική δράση.

Χαρακτηρίστηκε δε και "στύλος της ορθοδοξίας" και ήταν επίσκοπος 46 χρόνια. Τα 17 από αυτά τα πέρασε στην εξορία.

Οι Αρειανιστές πέτυχαν να συκοφαντίσουν τον Αθανάσιο λόγω των παρεμβάσεων του στην Α΄Οικομενική Σύνοδο αλλά και της μαχητικότητάς του εναντίον τους. Οι επίσκοποι συντάχθηκαν με τις θέσεις του Αρείου και έστειλαν στον Αυτοκράτορα Κωσταντίνο αντιπροσωπεία κατηγορώντας τον Αθανάσιο για φόρους υπέρ της εκκλησίας, για μαγεία και πορνεία.

Ο Αθανάσιος στη σύνοδο της Τύρου βρέθηκε σε δύσκολη θέση παίρνοντας μηνύματα κατά της ζωής του. Πήγε στην Κωσταντινούπολη για να δει ο ίδιος και να εξηγήσει τη θέση του στον αυτοκράτορα αλλά εκείνος δεν τον δέχτηκε. τον είχαν πείσει με ψευδής κατηγορίες. έτσι πήγε για πρώτη φορά εξορία που κράτησε δύο χρόνια και τέσσερεις μήνες. Επέστρεψε το 337μ.χ μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Κωσταντίνου.

Οι συκοφαντείες όμως δεν σταμάτησαν με αποτέλεσμα ο νέος Αυτοκράτορας Κωντάντιος, φιλοαρειανός να τον εξορίζει στην Ρώμη όπου αποδεικνύεται η αθωοτητά του. Παρ΄όλα αυτά γυρίζοντας στην Κωσταντινούπολη εξορίζεται πάλι για έξι χρόνια αυτή τη φορά.

Το 356 ο Κώνστας , αδελφός και συναυτοκράτορας δολοφονείται, ο Κωνστάντιος είναι τώρα αυτοκράτορας του Δυτικού και του Ανατολικού μέρους και οι Αρειανοί επίσκοποι, βλέπουν αυτή την ευκαιρία και κινούνται αποφασιστικά. Καλούν σύνοδο, καθαιρούν τον Αθανάσιο και στέλνουν στρατό από 5000 στρατιωτών με τον Ρωμαίο Συριανό, για να τον εξοντώσουν οριστικά. Ο ίδιος φυγαδεύεται στη έρημο, όπου για έξι χρόνια διαφεύγει τη σύλληψη με τη βοήθεια μοναχών και παρθένων.

Μετά τον θάνατο του Κωστάντιου αυτοκράτορας ανακυρήχθηκε ο Ιουλιανός. Ανακαλεί αμέσως όλους τους εξόριστους μαζί και τον Άγιο Αθανάσιο.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός όμως είναι λάτρης του αρχαίου πνεύματος, ονειρεύεται να ξαναστήσει το Πάνθεο των Ρωμαίων και ο Αθανάσιος αντιστέκεται στεναρά. Αποτέλεσμα είναι να εξοριστεί πάλι αυτή την φορά στην Θηβαϊδα το 364 μ.χ

Ενώ επέστρεψε μετά τον θάνατο του Ιουλιανού του επονομαζόμενου 'Παραβάτη", προχώρησε, απρόσκοπτα το έργο του, επί εποχής Ιοβιανού μέχρι το 364μ.Χ. και το θάνατό του. Ο διάδοχός του ο Ουαλεντινιανός Α', ο οποίος ήταν οπαδός του Αρείου, εκδιώκει τον Αθανάσιο. Μέσα σε τέσσερις μήνες επειδή φοβόταν εξέγερση των κατοίκων της Αλεξάνδρειας, ανακαλεί από την εξορία τον Αθανάσιο. Από τότε και μέχρι τον θάνατο του, παρέμεινε στο θρόνο του, χωρίς διωγμούς.

Ιερά Λείψανα:

Μέρος της παλάμης του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο Προσκύνημα Αγ. Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου.

Μερικά τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων, Ζωγράφου και Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας και Αγάθωνος Φθιώτιδος.