Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Μαρτίου

Αγία Ευθαλία
Ενημερώθηκε: 02/03/21 - 00:17

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 2 Μαρτίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου, μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου, Ησυχίου του συγκλητικού, Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου, Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσίου Κοΐντου του ομολογητού. 

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευθαλία, Θάλια, Θάλεια, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα, Τρωαδία, Τρωάδη, Τρωαδίτσα.

Αγία Ευθαλία η Παρθενομάρτυς κι ο αποκεφαλισμός της από τον αδελφό της

Η Αγία Ευθαλία  ζούσε στην Σικελία και είχε μητέρα που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Σύμφωνα με την παράδοση κάποτε η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Αγίους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, οι οποίοι της είπαν: Αν πιστέψεις στο Χριστό και βαπτισθείς, θα γιατρευτείς και θα σωθείς, αν όμως όχι, τότε φύγε μακριά μας.

Όταν ξύπνησε η μητέρα Ευθαλία πείστηκε στα λόγια των Αγίων Μαρτύρων. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στο Χριστό και βαπτίστηκαν. Υπήρχε όμως και ο γιος της Σερμιλιανός, ο οποίος  μόλις έμαθε οτι η μητέρα του έγινε χριστιανή αποπειράθηκε να την σκοτώσει.Μιά υπηρέτρια την έσωσε και την βοήθησε να φύγει.

Η  Αγία Ευθαλία, έκανε δριμύτατη παρατήρηση στον αδελφό της, που θέλησε να σκοτώσει τη μητέρα τους. Αυτός της είπε: Μήπως είσαι κι εσύ χριστιανή; Η Αγία αποκρίθηκε: Ναι χριστιανή είμαι. 

Τότε ο  αδελφός της, αφού την έδειρε, την παρέδωσε σ’ ένα δούλο του να τη βιάσει. 

Προσευχόμενη τότε η Αγία τύφλωσε το δούλο. Ο αδελφός της μόλις είδε το γεγονός, αποκεφάλισε την αδελφή του.