Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 2η Φεβρουαρίου

 
αγιος

Ενημερώθηκε: 01/02/23 - 23:25

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων  σήμερα 2 Φεβρουαρίου:

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, Άγιος Αγαθόδωρος, Άγιος Ιορδάνης ο εκ Τραπεζούντας, Άγιος Γαβριήλ ο Οσιομάρτυρας ο εν Κωνσταντινουπόλει, Όσιος Ευθύμιος εκ Γεωργίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Απεκοής, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γουμενίσσης, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κακιάς Μέλισσας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Υπαπαντής, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης ή Λιβύης, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαλινιωτίσσης, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής, Σύναξη της Παναγίας της Θαλασσίτρας στην Μήλο, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Αγία Υπακοή», Σύναξη της Παναγίας της Καρυδιανής στο Λασίθι Κρήτης, Σύναξη της Παναγίας του Μπελώνια στην Σαντορίνη, Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στην Ερατεινή Φωκίδος, Σύναξη της Παναγίας Μεγαλομάτας στην Τήνο, Σύναξη της Παναγίας της Ατταλειώτισσας στη Καλαμωτή της Χίου, Σύναξη της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας στα Χανιά, Σύναξη της Παναγίας της Σεϊδανάγιας στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Γιορτάζουν οι : Υπαπαντή (Υπαπαντή του Σωτήρος) και Μαρουλία, ή Μαρούλα

Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»)

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών.

Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και

Αρχικά, η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ζητήσει τη μεσιτεία του Κυρίου για ένα λοιμό που είχε ενσκήψει στην επικράτειά του. Σήμερα, μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι Χριστιανοί ακολουθούν τον Ιουλιανό Ημερολόγιο («παλαιοημερολογίτες») γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου στην Καλαμάτα, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου.

Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την έχουν για προστάτιδά τους. Την αργία τηρούν και οι αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση. Χαρακτηριστικές και οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας » και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ