Κόντρα του δεσπότη με πιστούς για την περιφορά  της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους

 
Κόντρα του δεσπότη με πιστούς για την περιφορά  της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 04/02/22 - 21:54

H μη περιφορά της εικόνας του αγίου Χαραλάμπους προστάτη των Φιλιατρών που εορτάζει στις 19 Φεβρουαρίου προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κόντρα μεταξύ του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου με ομάδα κατοίκων οι οποίοι με επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του ιεράρχη.

Ο κ. Χρυσόστομος επικαλούμενος την πανδημία αποφάσισε να μη γίνει λιτάνευση της εικόνας αφού όπως λέει είναι αδύνατον να τηρηθούν τα μέτρα από χιλιάδες πιστούς.

Στην απόφαση του μητροπολίτη κάποιοι πιστοί με την επωνυμία Εκφραστές Ομάδας Φιλιατρινών οι οποίοι με ανοικτή επιστολή τους ζητούν να γίνει η λιτανεία όπως έγινε και στην Καλαμάτα εορτή της Υπαπαντής.

Ο κ. Χρυσόστομος όχι μόνο δεν δέχτηκε το επιχείρημα της ομάδας αλλά πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως «ο Άγιος δεν έχει ανάγκη από βόλτες και περιφορές, για να θαυματουργήσει και να μας ενισχύσει. Ζητάει από εμάς, να έχουμε μετάνοια και να τηρούμε τις εντολές του κυρίου μας».Επισήμανε δε οτι προέχει η υγεία των πολιτών και πως δεν πρέπει "να αντιγράφουμε εκείνους οι οποίοι αδιαφρούν για τα μέτρα".

Επίσης υπενθύμισε οτι και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων.

Από την πλευρά τους οι "Εκφραστές Ομάδας Φιλιατρινών" στην επιστολή τους

επικαλούνται τα θαύματα του αγίου! "Η πόλη μας, έχει δεχτεί πολλές φορές τη σωτηριώδη επέμβαση του Αγίου μας, την εποχή της γερμανικής κατοχής το (1943), από λοιμώδη νοσήματα. Το 1873 μ.Χ. για άλλη μια φορά χτυπά φοβερή αρρώστια την πόλη μας".

Σε δεύτερη επιστολή τους απαντούν σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στον μητροπολίτη για τη λέξη "βόλτα' που χρησιμοποίησε για την περιφορά:

"Ο Αγιος, Σεβασμιώτατε, μπορεί να μην έχει ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά λέτε, από λιτανείες, όμως οι σεβαστοί Πατέρες αναφέρουν οτι: επιθυμούν οι Άγιοι τις τιμές και τις λιτές τους. Η λιτή ως λέξη σημαίνει: ικεσία, προσευχή και από αυτή προέρχεται η λέξη λιτανεία. Είναι εντελώς απαράδεκτο, από το στόμα του Αρχιερέως, ο χαρακτηρισμός λιτανείας, ως βόλτα.

Βόλτα Δέσποτα η λιτανεία; Ως γνωστόν, έχουν γίνει άπειρα θαύματα, μέσα στο πλήθος που ακολουθεί την ώρα εκείνη.

Πως είναι δυνατόν ένας λαός να θεωρεί τόσο σημαντική τη λιτάνευση του πολιούχου ΠΟ του και ένας Ποιμένας να τη θεωρεί απλά ΒΟΛΤΑ και μάλιστα όταν ο ίδιος Αρχιερέας, όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και μας τόνιζε παλαιότερα, πόσο σημαντική είναι η περιφορά της Αγίας Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων και πόση ευλογία παίρνει ο τόπος, όταν ο Άγιος του τιμάται… Με την απάντησή σας λοιπόν αυτή, προσβάλλετε τους πιστούς Χριστιανούς της πόλεως μας, υποκαθιστώντας τη σημασία της περιφοράς του Αγίου μας, ως ένα περίπατοσείς άραγε έτσι αισθάνεσθε; Τέλος, επειδή αναφέρατε το όνομα του Αγίου Παϊσίου, θα θέλαμε να σας πούμε οτι: αν ζούσε σήμερα και έβλεπε την κατάντια μας, είμαστε σίγουροι, γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπούσε την Πατρίδα Του και την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, θα έκλαιγε με μαύρο δάκρυ".