Νέες προκλήσεις από τη Μόσχα σε βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

 
Νέες προκλήσεις από τη Μόσχα σε βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Ενημερώθηκε: 30/12/22 - 10:56

Προκλητική, επεκτατική και αλαζονική εμφανίζεται για μία ακόμη φορά η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στην τελευταία για το 2022 συνεδριασή της και εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Σύνοδος υπό τον Κύριλλο στρέφεται και πάλι στον θεωρητικά αδύναμο κρίκο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εστιάζοντας στην Αφρική.

Ο κ.Κύριλλος και οι υπόλοιποι μητροπολίτες θεώρησαν άκυρη την "καθαίρεση" του μητροπολίτη Κλίν Λεωνίδα στην οποία προχώρησε το πατριαρχείο Αλεξανδρείας πριν ένα μήνα, θεωρώντας οτι μπορεί να έχει λόγο στη διαποίμανση της Αφρικής.

Η απόφαση αυτή έρχεται έναν χρόνο μετά τη Ρωσική εισπήδηση στην Αφρική με τη δημιουργία εξαρχίας επειδή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να διασπάσει την Ορθοδοξία αυξάνοντας την επιρροή του σε μια περιοχή που δοκιμάζεται σκληρά.

Η Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει χάσει σημαντικούς συμμάχους όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία,παρ΄όλα αυτά όμως επιδιώκει να επανακάμψει με τον "κλασικό τρόπο του τσαμουκά".

Ο Κύριλλος ,μετά από συνεννόηση με το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2021 αποφάσισε χωρίς να πάρει την άδεια κανενός να ιδρύσει τη Ρωσικής Εξαρχία στην Αφρική. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διαμαρτυρήθηκε έντονα και κατήγγειλε την απόφαση αυτή ενημερώνοντας και τις άλλες Εκκλησίες για όσα συμβαίνουν εντός των εδαφών δικαιοδοσίας της.

Η Μόσχα από την πλευρά της εξαγόρασε κληρικούς στην πλειοψηφία τους προβληματικούς λόγω της δράσεις των προσφέροντας "δόξα και χρήμα".

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε να σταματήσει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και καθαίρεσε τον ο "έξαρχο" της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική Λεωνίδα Γκορμπατσόφ.

Η Ρωσική Εκκλησία μετά και αυτή την απόφαση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη δράση της στην Αφρική. Μάλιστα ο ψευδο-έξαρχος Λεωνίδας σε συνεντευξή του έκανε λόγο για ανέγερση ναών στην Ουγκάντα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ