Νέος ηγούμενος στη Λαύρα των Σπηλαίων - Ζητά την καταδίκη της Μόσχας

 
Νέος ηγούμενος στη Λαύρα των Σπηλαίων - Ζητά την καταδίκη της Μόσχας

Ενημερώθηκε: 31/03/23 - 12:29

Τη χρυσή τομή αναζητούν η ουκρανική κυβέρνηση και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία για το θέμα της μονής της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο.

Μετά από συνεχείς εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των φιλορώσων μοναχών, ο αρχιμανδρίτης Αβραάμ της Λαύρας προσχώρησε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από τον επικεφαλής της αυτοκέφαλης Εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο ο οποίος τον έχρισε νέο ηγούμενο της Μονής.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Αρχιμανδρίτης Αβραάμ απηύθυνε έκκληση στον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, προκειμένου να τον αποδεχθεί στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο κ.Επιφάνιος έκανε αποδεκτό το αίτημα του και ευλόγησε τον Αρχιμανδρίτη κ. Αβραάμ να ασκεί τα καθήκοντα του ως Ηγούμενος του Μοναστηριού, υπό τη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση με αίτημα να προβλεφθεί η χρήση των χώρων της Λαύρας για τη στέγαση των μοναχών και τις δραστηριότητες τους.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει στην προστασία του Ηγουμένου και της Μονής από πιθανές προκλήσεις από υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Αβραάμ κάλεσε την αδελφότητα της Μονής να μην εγκαταλείψει τη Λαύρα του Κιέβου.

Τόνισε δε πως ο Μητροπολίτης Παύλος (Λεμπίντ) της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), είναι αυτός που διαμόρφωσε τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η εν λόγω Εκκλησία. Αντί να βρει τρόπους να ενωθεί, η UOC ενεπλάκη με την υποκίνηση έχθρας, σημείωσε ο π. Αβραάμ.

Ο ίδιος, απηύθυνε μήνυμα (με βίντεο) προς τους αδελφούς μοναχούς στη Λαύρα, όπου επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα όλοι αισθάνονται πόνο και απελπισία εξαιτίας των όσων λαμβάνουν χώρα στη Μονή.

Ακόμη προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μόνο αίτια των γεγονότων αυτών είναι η στάση της πολιτείας, αλλά ειλικρινά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο μέχρι πρότινος Ηγούμενος και κληρικός, ο Μητροπολίτης και η Σύνοδος, δημιούργησαν βήμα-βήμα τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε.Αντί να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να σπάσουμε αληθινά, ειλικρινά και οριστικά την υποταγή στη Μόσχα, η οποία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας, υπήρξαν αόριστες και άτολμες αποφάσεις και δηλώσεις που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει. Αντί να ψάξουμε για τρόπους να ενωθούν οι Ορθόδοξοι και να συμφιλιωθούν, υπάρχει υποκίνηση έχθρας και αντιπαράθεσης”.

Ο Αρχιμανδρίτης Αβραάμ επίσης τόνισε πως “σε αυτό που συμβαίνει, βλέπω τη δράση της Πρόνοιας του Θεού και το κίνητρο για όλους μας να αναγνωρίσουμε τη νέα κανονική πραγματικότητα της ύπαρξης στην Ουκρανία, της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία έχει χορηγηθεί ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, και η οποία έχει την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριάρχη και των τοπικών Εκκλησιών, και η οποία έχει κανονικά εκλεγμένο Προκαθήμενο, τον μακαριότατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, τον Άγιο Αρχιμανδρίτη της Λαύρας.

Κάλεσε δε την αδελφότητα της Λαύρας να παραμείνει στη Μονή, ως μέλος πλέον της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό το ωμοφόριο του Μητροπολίτη Επιφανίου:“Είμαι έτοιμος να επικοινωνήσω μαζί σας και να προσπαθήσω να συνεργαστώ μαζί σας για να ανανεώσουμε το μοναστήρι μας, ως ένα πραγματικό μοναστήρι και ως έναν τόπο πνευματικής ανανέωσης για τους μοναχούς και όλους τους πιστούς”.

Υπενθυμίζεται οτι οι 300 περίπου μοναχοί της Λαύρας είχαν λάβει τελεσίγραφο από την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποχωρήσουν από τη Μονή στις 29 Μαρτίου. Με το νέο καθεστώς όλα αλλάζουν αν και οι φιλορώσοι κληρικοί επιμένουν να συνεχίσει η Λαύρα να λειτουργεί όπως ήταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ