Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η ρωσική εισβολή απειλή και για το περιβάλλον

 
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η ρωσική εισβολή απειλή και για το περιβάλλον

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 29/08/23 - 21:21

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνδέεται -εκτός των άλλων, "με φοβεράς οικολογικάς καταστροφάς". Την επισήμανση αυτή κάνει στο μηνυμά του για την ημέρα προσευχής (1η Σεπτεμβρίου) υπέρ της Προστασίας του Περιβάλλοντος , ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Όπως τονίζει "κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της κτίσεως, είναι μία σοβαρωτάτη απειλή κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ρύπανσις της ατμοσφαίρας, των υδάτων και του εδάφους από τους βομβαρδισμούς, ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος, απελευθερώσεως επικινδύνου ακτινοβολίας από τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, η καρκινογόνος σκόνη των βομβαρδισμένων κτιρίων, η καταστροφή των δασών και η αχρήστευσις καλλιεργησίμων αγροτικών εκτάσεων, όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο λαός και το οικοσύστημα της Ουκρανίας υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται ανυπολογίστους απωλείας. Επαναλαμβάνομεν γεγονυία τη φωνή: Να τερματισθή αμέσως ο πόλεμος και να αρχίση ο ειλικρινής διάλογος".

Ο κ.Βαρθολομαίος, στο μηνυμά του αναφέρεται στην ανάγκη  μιάς «οικολογικής διευρύνσεως» των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κλιματική κρίση και το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την αποδοχή των πρωτοβουλιών που έχει αναπ΄τυξει το Φανάρι:"Χαιρόμεθα διά την απήχησιν των οικολογικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου όχι μόνον εις τον χριστιανικόν κόσμον, αλλά και εις άλλας θρησκείας, εις κοινοβούλια και πολιτικούς, εις τον χώρον της κοινωνίας των πολιτών, της επιστήμης, των οικολογικών κινημάτων και της νεολαίας. Ούτως ή άλλως, η οικολογική κρίσις, ως παγκόσμιον πρόβλημα, μόνον με παγκόσμιον ευαισθητοποίησιν και κινητοποίησιν δύναται να αντιμετωπισθή".

Με αφορμή την οικολογική κρίση ο κ.Βαρθολομαίος κάνει λόγο για τα  δικαιώματα του ανθρώπου : " Ο αγών διά τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν είναι δυνατόν να αγνοήση το γεγονός ότι αυτά απειλούνται υπό της κλιματικής αλλαγής, υπό της ελλείψεως ποσίμου ύδατος, ευφόρου εδάφους και καθαράς ατμοσφαίρας, και γενικώτερον υπό της «περιβαλλοντικής υποβαθμίσεως». Αι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσεως οφείλουν να αντιμετωπίζωνται εξόχως εις το επίπεδον των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι αυτονόητον ότι αυτά, εις όλας των τας πτυχάς και διαστάσεις, αποτελούν αδιάσπαστον ενότητα και ότι η προστασία των είναι αδιαίρετος".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ