Προβοκάτσια της Εκκλησίας των Σέρβων: Υποδαυλίζει εθνοφυλετικές διεκδικήσεις της Σκοπιανής Εκκλησίας με τη χρήση του όρου «Μακεδονική»

 
Ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος

Ενημερώθηκε: 08/06/22 - 15:36

Tην έντονη αντιδρασή της προς το πατριαρχείο Σερβίας για τη χρήση του όρου "Μακεδονική" για την Εκκλησία των Σκοπίων εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Σύνοδος ενημερώθηκε για τις αποφάσεις της Σερβίας  η οποία αναφέρεται στη "Μακεδονική Εκκλησία" εκφράζοντας σοβαρές εντάσεις:

- Για τη χρήση του όρου «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία», αποδιδομένου υπό της Εκκλησίας της Σερβίας στην Εκκλησία της Αχρίδος,

- Για τη μνημόνευση «Διασποράς» της Εκκλησίας της Αχρίδος και

- Για τυχόν χορήγηση Αυτοκεφαλίας υπό του Πατριαρχείου Σερβίας, εφ’ όσον το μόνο αρμόδιο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας τυγχάνει το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως ανακοινώθηκε η ΔΙΣ «ενημερώθηκε περί του Γράμματος του  Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ως προς τις Αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί της θεραπείας του από του έτους 1967 υφισταμένου σχίσματος και της αποκαταστάσεως της εκκλησιαστικής κοινωνίας μετά της εκκλησιαστικής οντότητος της γείτονος Χώρας με πρωτεύουσα τα Σκόπια, υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο». 

Επίσης «ενημερώθηκε και περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Πορφυρίου, διά του οποίου εγνώσθησαν οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας περί του εν θέματι ζητήματος».

Επ’ αυτών, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει την κατ’ αρχήν ικανοποίησή Της σχετικά με το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επί του θέματος, διότι θεωρεί ότι «αναπαύει» τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή ελληνικό λαό, καθώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο για την ονομασία της εκκλησιαστικής οντότητος του γειτονικού Κράτους δίχως χρήση του πολυτίμου ονόματος της «Μακεδονίας» ως συστατικού ή παραγώγου, όσο και για τον καθορισμό των ορίων της μόνον εντός των ορίων του Κράτους. 

Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να το παραπέμψει προς τις Συνοδικές Επιτροπές Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, για να "μελετήσουν επισταμένως το ζήτημα και να εισηγηθούν προς την Ιερά Σύνοδο τον τρόπο του περαιτέρω χειρισμού του". 

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται η υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο Ιεραρχία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να αξιοποιήσει εποικοδομητικά την επαναφορά της στην εκκλησιαστική κοινωνία και την άρση του σχίσματος, αποφεύγοντας παλαιότερες εθνοφυλετικές διεκδικήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν καταδικασθεί πανορθοδόξως ως αίρεση από την εν Κωνσταντινουπόλει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 1872.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ