Πρόστιμο σε ναό και νεωκόρο στα Μεσόγαια! Οργισμένη αντίδραση του μητροπολίτη Νικολάου

Πρόστιμο σε ναό και νεωκόρο στα Μεσόγαια! Οργισμένη αντίδραση του μητροπολίτη Νικολάου
Ενημερώθηκε: 13/12/20 - 22:48

Αρχισαν τα... προεόρτια! Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία της μητρόπολης Μεσογαίας αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο σε ναό 1500 ευρώ και 300 ευρώ στη νεωκόρο για την παρουσία πιστών! Οι αστυνομικοί έφτασαν στο ναό μετά από καταγγελία προκαλώντας την οργή του μητροπολίτη κ.Νικολάου οποίος χαρακτήρισε τον καταγγέλλοντα "ασεβέστατο πολίτη"  και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραλογισμό.

"Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρμόσει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα.

Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος "αναφέρει σε ανακοινωσή της η μητρόπολη η οποία θα πληρώσει και τα πρόστιμα από το Φιλόπτωχο Ταμείο.

Ενώ κάλεσε και τον καταγγέλλοντα, "να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!".

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να εξετάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την παρουσία 9 πιστών ανά ναό.

Ήδη αυτό το μέτρο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μητροπολιτών.

Όπως και την προηγούμενη  καραντίνα  έτσι και τώρα   ο μητροπολίτης Κερκύρας είναι αυτός που σηκώνει το "λάβαρο  της αντίστασης" κατά των μέτρων. Απευθυνόμενος  στους πιστούς  μίλησε για τις κλειστές πόρτες των ναών: "Μπορεί οι πόρτες του ναού σήμερα να είναι κλειστές με την δικαιολογία των υλικών πραγμάτων, που θεωρούνται κρείττονα σε σχέση με τα πνευματικά. Ζούμε, λοιπόν, σε έσχατους, αποκαλυπτικούς καιρούς. Φράζεται η είσοδος του ναού διά των νόμων που στερούν την συνταγματική ελευθερία των ανθρώπων να λατρεύουν τον Θεό. Και έρχεται η υποκρισία της πολιτείας να επιμείνει, ορίζοντας 9 ανθρώπους ότι έχουν το δικαίωμα να εκκλησιαστούν τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια! Οι υπόλοιποι τι;" είπε. 

Και ο μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ΔΙΣ και ευχήθηκε να ληφθούν σε αυτή που θα επιτρέψουν στους Χριστιανούς να εορτάσουν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Τον δικό του προβληματισμό του εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποίος όπως είπε οι 9 θέσεις καλύπτονται από τους ιερείς και τους ψάλτες: Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, αφού ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να εκκλησιασθούν τις δύο αυτές ημέρες μόνο και όχι τις άλλες του εορταστικού Δωδεκαημέρου είναι εννέα (9) και καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιερείς και το προσωπικό εκάστου Ιερού Ναού (τέσσερις(4) επίτροποι, δύο(2) ιεροψάλτες, ένας(1) νεωκόρος, ένας(1) Ιερέας και ένας(1) βοηθός στο Ιερό Βήμα. Οπότε η αναγγελία ότι θα ανοίξουν για τους πιστούς Ιεροί Ναοί τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι άνευ αντικειμένου».
 
Ο Μεσογαίας μίλησε για ασέβεια της κυβέρνησης: «Εγώ δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν αυτές οι λεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, που είναι και αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού με κανέναν τρόπο να μην εφαρμοστούν".

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου αν και κρατά χαμηλούς τόνους εξέφρασε τη διαφωνία του για τα μέτρα: "Όταν δεν ανοίγονται οι Ναοί αυτές τις ημέρες, με την τήρηση όλων των μέτρων, μάλλον δικαιώνεται η «μεταχριστιανική» νοοτροπία της εποχής μας". Πάντως όπως είπε στον "Ελ.Τύπο" ο ίδιος είναι υπέρ του εμβολίου και οτι θα το κάνει ενώ για τον κορονοϊό είπε οτι «κινείται δημοκρατικά» αφού δεν κάνει εξεραίσεις!