Τελευταία εξέλιξη: «Χαστούκι» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

 
Ηχηρό «χαστούκι» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ενημερώθηκε: 11/06/22 - 18:37

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ήταν ένα από τα φαβορί για την διαδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και στο Φανάρι επέστρεψε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ο οποίος και πλέον χειρίζεται τα σημαντικά θέματα του Φαναρίου.

Ο Ελπιδοφόρος, φαινομενικά αναβαθμίστηκε, αλλά επί της ουσίας απομακρύνθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αβέβαιο το μέλλον του, και με έναν Βαρθολομαίο ο οποίος συχνά του «τραβά το αυτί» για κάποιες από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Από τη στιγμή που πήγε στην Αμερική το πρώτο πράγμα που θέλησε να κάνει ήταν να αλλάξει το καταστατικό λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής. Δηλαδή να επανακαθοριστεί ο τρόπος που ασκούν την εξουσία οι μητροπολίτες, ο ρόλος των λαϊκών, αλλά και η διοίκηση των ιδρυμάτων.

Από τον Οκτώβριο του 2020 ανέστειλε το υπάρχον καταστατικό γεγονός, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των περισσότερων μητροπολιτών και των ομογενών.

Ο Βαρθολομαίος διαβλέποντας ότι για μια ακόμη φορά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας αποφάσισε να σταματήσει κάθε διαδικασία για νέο καταστατικό, κάτι, που στην ουσία, υποχρέωσε τον Ελπιδοφόρο να το ζητήσει από το Φανάρι!

Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη ήττα για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος στο εξής θα λειτουργεί στη σκιά του Εμμανουήλ.

Με το θέμα ασχολήθηκε η Επιτροπή των Επαρχιών του Θρόνου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη υπό την Προεδρία του Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ  και παρουσία  του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Χαλκηδόνος θα εκπροσωπήσει την Βαρθολομαίο στην επικείμενη Κληρικολαική Συνέλευση που θα γίνει στη Νέας Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου .

Τονίζεται, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νομικών και άλλων θεσμικών επιπλοκών τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου και η Εδρα της Αρχιεπισκοπής, όσο και στις κατά τόπους Πολιτείες και πόλεις που υφίστανται Μητροπόλεις και κοινότητες. Υπογραμμίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Εμμανουήλ.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» προ μηνών είχε αποσταλεί επίσημο αυστηρό γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα του επισημαινόταν να καταθέσει και γραπτώς τις εισηγήσεις του για το Καταστατικό και τα διαμειφθέντα περί αυτού, καθώς επίσης και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επαρχιακής Συνόδου καθότι αρκετοί αρχιερείς έλεγαν ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις ενέργειες του.

Όποια και να είναι η εξέλιξη είναι δεδομένο ότι το «πάγωμα» των διαδικασιών για  το νέο καταστατικό αποτελεί το πρώτο ηχηρό «χαστούκι» στον Ελπιδοφόρο  για τον τρόπο που πολιτεύεται στην πιο ουσιαστική επαρχία του Φαναρίου, την Αμερική.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ