Αιχμηρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τη μη καταδίκη από την κυβέρνηση της εισβολής στη Μητρόπολη

Αιχμηρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τη μη καταδίκη από την κυβέρνηση της εισβολής στη Μητρόπολη
Ενημερώθηκε: 02/08/16 - 08:27

Ανοιχτή και απρόβλεπτη τείνει να γίνει πλέον η αντιπαράθεση Εκκλησίας με την κυβέρνηση, με αφορμή την εισβολή αντεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε η στάση της κυβέρνησηςσχετικά με την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς και η "σιωπή", όπως αναφέρει, επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σαρανταοκτώ ώρες μετά το γεγονός και ουδείς από τους καθ' ύλην αρρμόδιους υπουργούς καταδίκασε το γεγονός. Αυτό στηλητεύει με αιχμηρή ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος: «Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς».

Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έσπευσαν κυβερνητικές πηγές – φοβούμενοι και το επικοινωνιακό κόστος – να καταδικάσουν το γεγονός: «Προφανώς είναι καταδικαστέο το γεγονός. Οι ναοί και οι χώροι λατρείας δεν είναι χώροι διεκδίκησης πόσο μάλλον όταν έχουν βίαια χαρακτηριστικά. Το περιστατικό είναι προσβολή στο δημόσιο αίσθημα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσα Κοινοβουλευτικά Κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή, τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας και τις πράξεις βίας κατά θρησκευτικών λειτουργών και πιστών μέσα στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά στην Θεσσαλονίκη χθες (31.7.2016).

Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς.

Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας.

Τέλος, στους «αντιεξουσιαστές», που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για ο,τιδήποτε στη ζωή τους, μόνο την λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας.

Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εισβολή αναρχικών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης - Χτύπησαν ιερέα – Δείτε video και φωτογραφίες

Εισβολή αναρχικών στη Μητρόπολη / ΝΔ: Από τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς τώρα και στη βεβήλωση