Ανησυχία για εκτεταμένη διασπορά του κοροναϊού - «Off» το πανεπιστημιακό Πατρών

 
Ανησυχία για εκτεταμένη διασπορά του κοροναϊού - «Off» το πανεπιστημιακό Πατρών

Ενημερώθηκε: 05/03/20 - 10:39

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κοροναϊού.

Το ένατο κατά σειράν επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, αφορά σε έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είχε επιστρέψει στις 27 Φεβρουαρίου από ομαδική εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, αφότου γύρισε από το ταξίδι, απευθύνθηκε σε δύο νοσοκομεία, Αμαλιάδας και στη συνέχεια, από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα!

Αρχικά εισήχθη σε μονάδα βραχείας νοσηλείας και μετά σε παθολογική κλινική. Κατά πληροφορίες, ο 66χρονος νοσηλεύθηκε σε ξεχωριστό θάλαμο, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του προσωπικού, καθώς σε πρώτη φάση δεν έγινε συσχέτιση της κατάστασης της υγείας του με τον νέο κορωνοϊό και το ιστορικό ταξιδιού του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Ο ιερέας πάντως που διοργάνωσε την εκδρομή δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν διαπιστώθηκε κάτι», για να προσθέσει ωστόσο ότι «όταν γυρίσαμε πολλοί άνθρωποι είχαν πυρετό και βήχα».

Ο γιατρός πυο ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο σε σημερινή του συνέντευξη υποστηρίζει ότι ο ΕΟΔΥ ήταν αρνητικός στο να σταλεί δείγμα του 66χρονου για εξέταση. Στάλθηκε μόνο μετά από επιμονή των γιατρών.

Από χθες, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι πραγματοποιούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, στους οποίους συγκαταλέγονται 52 άτομα με τους οποίους είχε συνταξιδέψει, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου που ήρθε σε επαφή μαζί του. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν χθες στην Αμαλιάδα, ενώ συνταξιδιώτες του κλήθηκαν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο του Ρίου για να εξεταστούν. Επιπλέον, 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος της διασποράς του ιού, εντός κι εκτός του συστήματος υγείας, θα δώσουν σήμερα οι απαντήσεις από το εργαστήρια αναφοράς για τον κορωνοϊό. Δεκάδες δείγματα έχουν ληφθεί από πρόσωπα που αποτελούν στενές επαφές του 66χρονου, πριν από τη νοσηλεία του και κατά τη διάρκεια αυτής.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19 αποφασίστηκε αρμοδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου να μείνει εκτός εφημερίας - σε πρώτη φάση εκτός της αυριανής γενικής εφημερίας, και στη συνέχεια το θέμα να επαναξεταστεί. Την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών θα αναλάβει για αύριο το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας.

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες στην Αμαλιάδα.

Ωε εκ τούτου, όπως είπε ο διοικητής, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κοροναϊού, ο Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

 Η οφθαλμολογική κλινική του Ρίο, ετοιμάζεται ώστε να νοσηλευθούν τυχόν περιστατικά του κοροναϊού

Η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Όσον αφορά τις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας αντί για το Ρίο.

Έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Μετά την καταγραφή του 9ου κρούσματος κοροναϊού και μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ο λοιμωξιολογος Σ. Τσιόδρας δήλωσε:

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του.