Ανησυχία και σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων

Ανησυχία και σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων
Ενημερώθηκε: 18/05/21 - 13:27

H υπερβολική χαλάρωση που καταγράφηκε το πρώτο τριήμερο άρσης των αυστηρών περιορισμών άναψε «κόκκινο» συναγερμού στους επιστήμονες και στις αρχές με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Ήδη από χθες τα μηνύματα που εστάλησαν από το Μαξίμου, με βασικότερο αυτό του πρωθυπουργού – αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα – αποτυπώνουν τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ελλιπής, σε πολλές περιπτώσεις, τήρηση των μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) βεβαιώθηκαν 781 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 συλλήψεις. Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος έχει τεθεί επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Βασικότερο πρόβλημα θεωρείται η μη χρήση μάσκας από αρκετούς πολίτες, ενώ πάρα πολλά είναι τα περιστατικά επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και των εσωτερικών χώρων, αλλά και συνωστισμός πελατών χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπέζια.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές όπως η πλατεία Βαρνάβα, το Χαλάνδρι, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας. Το πρόγραμμα των ελέγχων θα εστιάσει στις βραδινές ώρες, μετά τις 21:00 και μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας.  

Παράλληλα, για την καλύτερη επιτήρηση της κατάστασης, θα εκδίδεται σε καθημερινή βάση δελτίο για τους απολογισμούς των ελέγχων, με στοιχεία για παραβάσεις και πρόστιμα.

Στο ημερολόγιο της κυβέρνησης έχει κυκλωθεί η 21η Μαΐου, οπότε και εορτάζονται από την Εκκλησία οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Είναι μια από τις μεγάλες εορτές και πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού στους ιερούς ναούς. Θα ζητηθεί η συνεργασία και των Μητροπόλεων, ειδικά στις περιοχές όπου είναι πολιούχοι. 

Επειδή όμως η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την ενεργοποίηση του πλάνου για τοπικά lockdown.