Απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown η Αριστοτελία Πελώνη

Απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown η Αριστοτελία Πελώνη
Ενημερώθηκε: 03/03/21 - 10:05

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. 

 

H Αριστοτελεία Πελώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown. Όπως είπε, μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση. 

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνικη μας φούσκα». 

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά των μεταλλάξεων

H κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά των μεταλλάξεων,  έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας και οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία και θα ανακοινωθούν σήμερα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, με την ανακοίνωση, το απόγευμα της Τρίτης, 2.353 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021, επίσπευσαν της συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με την ανησυχία να κλιμακώνεται.

Ειδικά δε, για την περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.100 νέα περιστατικά, ενώ το λεκανοπέδιο βρίσκεται ήδη για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς σκληρού lockdown, κάτι που αποτυπώνει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν.

Έτσι, η «υποεπιτροπή» των λοιμωξιολόγων συγκλήθηκε χτες Τρίτη αντί για την Τετάρτη όπως είθισται, ενώ αντίστοιχα, σήμερα -στις 11 το πρωί- θα συνεδριάσει το σύνολο της επιτροπής, δείχνοντας προς λήψη και ανακοίνωση αποφάσεων το απόγευμα και όχι την Παρασκευή, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι τώρα.

Τα δεδομένα που έχει το κυβερνητικό επιτελείο και οι επιστήμονες είναι τα εξής: Από την μία υπάρχει η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου με πολλές μεταλλάξεις, από την άλλη η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, και τέλος η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός από την περασμένη Δευτέρα «έδειξε» περιορισμούς έως τις 15 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας για τις επόμενες 10 μέρες. Το παρασκήνιο είναι έντονο αφού δεν υπάρχει ομοφωνία καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα όπως τον Μάρτιο του 2020 ενώ άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».

Η απαγόρευση μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα

Όπως όλα δείχνουν για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης είναι η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες. Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033.

Πάντως η πτέρυγα όσων θέλουν αυστηρότερα και οριζόντια μέτρα φαίνεται να έχει προτείνει ακόμα και την απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με τις μόνες επιτρεπόμενες να είναι το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.