Απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού-Κατατέθηκε το προεδρικό διάταγμα

 
Πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγούνται πλέον οι άδειες των φαρμακείων

Ενημερώθηκε: 23/01/18 - 18:50

Φαρμακεία: Σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και ότι θα "ανοίξει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη", ενώ επιφυλάσσονται για κινητοποιήσεις διαρκείας.

Φαρμακεία: Έτοιμοι να κατεβάσουν πάλι ρολά

Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ότι πλέον οι άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Επίσης προβλέπεται ότι ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να υφίσταται πριν τη νέα χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος ο φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες.

Απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού - Όποιος θέλει μπορεί να ανοίξει φαρμακείο

Σε περιπτώσεις που η άδεια χορηγείται σε φαρμακοποιό, το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Τέλος, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.