ΑΠΘ: Το Τμήμα Γεωλογίας αποχαιρετά τον Βασίλη Παπαζάχο

 
ΑΠΘ: Το Τμήμα Γεωλογίας αποχαιρετά τον Βασίλη Παπαζάχο

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 10/11/22 - 20:43

Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Παπαζάχο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. «Η προσφορά του στο Τμήμα μας, αλλά και στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη.

Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, οι Φοιτητές και οι Φοιτήτριες καθώς και οι Απόφοιτοι του Τμήματος Γεωλογίας τον αποχαιρετούμε με θλίψη», αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε το Τμήμα για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής, όπου, μεταξύ άλλων, γνωστοποιείται η απόφαση «να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα».

Ο Βασίλειος Παπαζάχος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1930. Αποφοίτησε το 1958 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα μετά την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με αντικείμενο: «Μηχανισμός Γένεσης των Σεισμών στον Ελληνικό Χώρο», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου. Το 1977 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Γεωφυσικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1998. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987).

Ο Βασίλειος Παπαζάχος συνέβαλε στην συγκρότηση ερευνητικών ομάδων, τόσο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όσο και στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ίδρυσε και διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στην σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας.

Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του Α.Π.Θ καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον Ελληνικό Χώρο. Οργάνωσε και δίδαξε σημαντικό αριθμό μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, καθοδήγησε 32 διπλωματικές και 16 διδακτορικές διατριβές και συνέγραψε 9 διδακτικά βιβλία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ