Άργος: Στο μικροσκόπιο τα πορίσματα βαλλιστικής και ιατροδικαστικής για τον θάνατο του 20χρονου από τα πυρά των αστυνομικών

 
Άργος: Στο μικροσκόπιο τα πορίσματα βαλλιστικής και ιατροδικαστικής για τον θάνατο του 20χρονου από τα πυρά των αστυνομικών

Πηγή Φωτογραφίας: ΕUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/07/26 - 11:33

Σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αναμένεται να μετατραπεί το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο αστυνομικών που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο στο Άργος, ύστερα από καταδίωξη.

Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν προειδοποιητικοί, καθώς, όπως ισχυρίζονται, ο νεαρός δεν συμμορφώθηκε στα σήματα των αστυνομικών για έλεγχο.

Για την υπόθεση μίλησε το πρωί της Δευτέρας (13/7) στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία ανέφερε ότι αναμένονται τα πορίσματα της ιατροδικαστικής και της βαλλιστικής εξέτασης, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποσαφηνίσουν τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον 21 φορές, με μία από τις σφαίρες να τραυματίζει τον 20χρονο στο κεφάλι. Ο νεαρός, ο οποίος βρισκόταν στο φάσμα του αυτισμού, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, οι δύο αστυνομικοί έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όσο και η διαδικασία της διαθεσιμότητάς τους.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε χρήση των υπηρεσιακών όπλων και στο κατά πόσο αυτή δικαιολογούνταν, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπήρξε άμεση απειλή σε βάρος των αστυνομικών.

Παράλληλα, εξετάζεται εάν οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι προειδοποιητικοί ή εάν ορισμένα πυρά κατευθύνθηκαν προς το όχημα ή τον οδηγό.

Κατά την απολογία τους, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τον 20χρονο.

«Αρνούμαστε τον ενδεχόμενο δόλο. Πυροβολήσαμε για εκφοβισμό. Δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε ούτε καν να τον τραυματίσουμε. Ήταν η κακιά στιγμή. Είμαστε μετανιωμένοι», φέρονται να ανέφεραν.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.

Αναφερόμενη στην υπόθεση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε ακόμη ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ποιος οδηγούσε το όχημα, καθώς αυτό ήταν δηλωμένο στο όνομα συγγενικού προσώπου του θύματος.

Όπως τόνισε, ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί από ποιο υπηρεσιακό όπλο προήλθε η σφαίρα που τραυμάτισε θανάσιμα τον 20χρονο, πόσοι πυροβολισμοί έγιναν από κάθε αστυνομικό και αν η χρήση των όπλων ήταν σύμφωνη με τα προβλεπόμενα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ