Aρση ασυλίας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας της ΕΕ

 
Aρση ασυλίας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 15/12/22 - 18:13

Την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκης Ενωσης,

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της κας Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή.

Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών.

Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου του 2021, ως «ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι «αρμόδια να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως: απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Λόρα Κοβέσι.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν υποθέσεις διακρατικής απάτης, κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ά. πέρα από τις υποθέσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ωστόσο, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 22: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Φινλανδία. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ