Credit Suisse: Στην κρίση οι Έλληνες έχασαν περιουσία ίση με ένα ΑΕΠ

 
Πικρή αλήθεια: Οι παλαιότερες γενιές δανείσθηκαν τις αποταμιεύσεις των ξένων αλλά και τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των παιδιών τους

Ενημερώθηκε: 19/01/17 - 19:05

Στην έρευνα της Credit Suisse,η οποία αναδημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) αναφέρεται ότι η περιουσία των Ελλήνων ανέρχεται σε 856 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των δανείων, έναντι 1,023 τρισ.ευρώ το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 2009 η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα είχε αυξηθεί σε 114 χιλιάδες ευρώ ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα διαμορφωνόταν, σε 93 χιλ. ευρώ.

«Αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα σε διαφορετική κατηγορία από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο υπερδανεισμός. » τονίζει ο Σύνδεσμος.
Ακόμη, αυτό που δεν φαίνεται στα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων και δεν προβάλλεται επαρκώς, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, είναι τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον, θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπισθούν.

Οι παλαιότερες γενιές στην ουσία δανείσθηκαν όχι μόνο τις αποταμιεύσεις των ξένων, αλλά και τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των παιδιών τους. Μπορεί, λοιπόν, στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας να αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύουν και να δημιουργούν οικογένειες στη χώρα μας.

Σήμερα δεν παράγεται πλούτος 

«Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι πλέον αρνητική και, συνεπώς, δεν παράγεται νέος πλούτος και η επιβάρυνση της ακίνητης, ειδικότερα, περιουσίας με φόρο διακράτησης (ΕΝΦΙΑ) από τους υψηλότερους στον κόσμο, έχει εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε αδυναμία οικονομικής αξιοποίησης της περιουσίας του σε παραγωγική κατεύθυνση», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, για το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθηκε σε 4,3 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, παρά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους αλλά και την ταχύτερη αποπληρωμή οφειλών του κράτους ο ΣΕΒ κάνει λόγο για σημαντικό επίτευγμα.

«Αποτυπώνει, τονίζει, την αυξημένη αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και τεχνικής βοήθειας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθ' υπέρβαση των σχετικά συντηρητικών εκτιμήσεων για την απόδοση των μέτρων που νομοθετήθηκαν το 2016».

Σχετικά Θέματα:

Αυξήθηκαν κατά 1,16 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση

Capital Economics: Ορατός ο κίνδυνος του Grexit