Δοκιμάζεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη - Τα εναλλακτικά σχέδια

 
Δοκιμάζεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη - Τα εναλλακτικά σχέδια

Ενημερώθηκε: 18/11/20 - 10:07

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπου γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή κατά του κοροναϊού ο οποίος παρά το lockdown συνεχίζει την επέλαση σε όλη τη χώρα. Περίπου 2.150 οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το lockdown έχει δράσει. Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει.Στο θέμα της νοσηλείας όμως υπάρχει μεγάλη πίεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες το απόγευμα 443 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έναντι 400 προχθές και 263 την προηγούμενη Τρίτη. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στη Βόρεια Ελλάδα.

Μαζί με τον αριθμό των νοσηλειών αυξάνεται και ο αριθμός των υγειονομικών που τίθενται εκτός μάχης λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, χθες περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία –κυρίως γιατροί και νοσηλευτές– ήταν σε αναρρωτική άδεια, καθώς είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ επιπλέον 500 εργαζόμενοι ήταν σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί εκτός μάχης προσωρινά είναι περισσότεροι από 700, ενώ τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου είχαν νοσήσει από κορωνοϊό 201 εργαζόμενοι νοσοκομείων της Αττικής (1η ΥΠΕ).

Σήμερα έγινε γνωστό ότι δέκα νοσηλεύτριες που μεταβαίνουν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη με τον covid-19 και αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο «Ιπποκράτειο».

Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Στο «κόκκινο» και η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Στο δύσκολο έργο του ΕΣΥ συνδράμει στη Θεσσαλονίκη και ο ιδιωτικός τομέας με τρία νοσοκομεία που συνεπικουρούν στις εφημερίες για μη COVID-19 περιστατικά.

Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.

Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.