Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Ενημερώθηκε: 06/04/21 - 08:30

Πάλι στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη. Η έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αρχίσει να ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης.

Το... μπαράζ συσκέψεων που έχουν συγκληθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, για τη διαχείριση των ασθενών και τις εφεδρείες του συστήματος Υγείας, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, μέσα σε λίγους μήνες μετά το σφοδρό κύμα του περασμένου Νοεμβρίου, στη βόρεια Ελλάδα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% και η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες είναι αισθητή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 800 άνθρωποι νοσηλεύονται στην συμπρωτεύουσα, που την ίδια ώρα κατέγραψε 245 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, 240 ήταν μόνο χθες οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή ήταν αυτή εξάλλου που έφερε και την παράταση στην απόφαση για κλειστά καταστήματα.

Το 50% των νοσηλευομένων στη Μακεδονία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Συνεχής άνοδος νέων εισαγωγών καταγράφεται και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου πλέον νοσηλεύονται 1.332 ασθενείς. Οι 181 είναι διασωληνωμένοι.

Σχεδόν το 50% των ασθενών των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες βράδυ οι νοσηλευόμενοι στα εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα έφταναν τους 700, με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου αλλά και την Euromedica, να νοσηλεύουν τους περισσότερους.

Άλλοι 105 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, με τις εισαγωγές να συνεχίζονται και να πιέζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αύξηση 16,5% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική

Την ίδια στιγμή, αύξηση έως 16,5% καταγράφεται στον εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν κατά 13,2% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας και κατά 16,5% στα νοσοκομεία της Αττικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ήταν 438 στην Επικράτεια, για να φτάσει στις 496. Στην Αττική, ήταν 175 και έφτασε στις 204. Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν μεγάλη διακύμανση, σημειώνοντας ημερήσιες διαφορές έως και πάνω από 25%.

Τα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν -εδώ και εβδομάδες- στο όριο ή και πάνω από αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ανασάνουν». Με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να μετατρέψει σε νοσοκομείο Covid-19 το «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.

Παράγοντες που γνωρίζουν τις δυνατότητες του συστήματος σημειώνουν πως απαιτείται πτωτική τάση διαρκείας στις εισαγωγές, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στο σύστημα να απορροφήσει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες.

Πάντως, πρέπει να υπολογίζεται και η χρονοκαθυστέρηση από την έξαρση των κρουσμάτων μέχρι τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τελικά μέχρι την αύξηση στις διασωληνώσεις. Απαιτούνται, δηλαδή, περίπου 3 εβδομάδες από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων και αντίστροφα.

 pinakas

576 εισαγωγές σε ένα 24ωρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 διατηρήθηκαν πάνω από 550, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν το βράδυ της Δευτέρας σε 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες.