Δύσκολη εξίσωση η άρση του lockdown

 
Δύσκολη εξίσωση η άρση του lockdown

Ενημερώθηκε: 25/11/20 - 08:28

Με την παραδοχή ότι είναι «αδύνατη» τη λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ως αναγκαιότητα ως αναγκαιότητα τίθεται πλέον η παράταση της καραντίνας, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, κατά πληροφορίες, στην τακτική σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, την Παρασκευή.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας». Αυτή ήταν η φράση-κλειδί της χθεσινής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, κατά την οποία παρέπεμψε τις αποφάσεις για άρση του lockdown στην επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ο κ. Μητσοτάκης, ενίσχυσε τις πληροφορίες ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από ένα νέο του μήνυμα, είτε με τη μορφή διαγγέλματος, είτε ως πυρήνας της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, καθώς η τυπική λήξη του lockdown έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα. Το βέβαιο είναι πως θα ξεκινήσουμε από τα σχολεία –μάλλον μόνο με δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθνούς– στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο μεγάλος σκόπελος, που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αντιμετωπιστεί, είναι η εστίαση.

Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και αυτό δεν αναμένεται να γίνει οριστικά πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα. Ο πρωθυπουργός αυτό εννοούσε με τη φράση «τα δεδομένα θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», παραπέμποντας τις αποφάσεις για την εστίαση για αργότερα. Υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να μην ανοίξει η εστίαση κατά την περίοδο των εορτών, ενώ εναλλακτικά συζητείται το άνοιγμα με μάξιμουμ 4 άτομα ανά τραπέζι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι ημερομηνίες -κλειδιά για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι τρεις Δευτέρες του Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, οδεύοντας προς το τέλος του επόμενου μήνα με σταθερά βήματα, στα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες περιλαμβάνουν:

- τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Έναρξη Νηπιαγωγείων και Δημοτικών

Άνοιγμα καταστημάτων εποχιακών ειδών (στολίδια) και παιχνιδιών.

- τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Έναρξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια)

Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο

- και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου

Επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς, δηλαδή:

περιορισμό ατόμων ανά τραπέζι – 4 άτομα

λειτουργία καταστήματος μόνο για καθήμενους – όχι όρθιοι πελάτες

απαγόρευση μουσικής.

Κλειστά, πιθανά, θα παραμείνουν και τις ημέρες των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως και οι χώροι άσκησης λατρείας.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Οδικός χάρτης μέχρι την άνοιξη

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες, αναφερόμενος στη στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, πως ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού», που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών.