Η συμμορία του χρυσού: Βίντεο-ντοκουμέντο με την μεταφορά του χρυσού στην Τουρκία

 
Η συμμορία του χρυσού: Βίντεο-ντοκουμέντο με την μεταφορά του χρυσού στην Τουρκία

Ενημερώθηκε: 30/11/18 - 00:02

Ένα απίστευτα καλοστημένο και οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού και κλεπταποδόχων φαίνεται πως ήταν το κύκλωμα στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένος ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος.

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε εδώ και μερικές ώρες στα μέσα, φαίνεται Κινέζος επιχειρηματίας να μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο στο στρατηγείο του, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αριστείδου.Σε άλλο βίντεο φαίνεται το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού, όπου γίνεται η παράδοση του χρυσού σε Τούρκο υπήκοο, ο οποίος μετέφερε τις πλάκες χρυσού με τουριστικό λεωφορείο!

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονταν στα ίχνη του και του είχαν προσδώσει το όνομα “καμπούρης” καθώς από τις πολλές μεταφορές χρυσού, από το βάρος τους, καθώς κρεμούσε τις ράβδους στο εσωτερικών των ρούχων, είχε φτάσει στο σημείο να γέρνει!

Μάλιστα ο “καμπούρης” έπαιρνε ως αμοιβή 100 ευρώ από τα αρχηγικά στελέχη των δυο κυκλωμάτων για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία. Υπήρχε και δοσοληψία σε απόσταση αναπνοής από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού!

Η ζημιά του Δημοσίου σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τα βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Οργάνωση επαγγελματιών

Η λειτουργία των ομάδων έχει δράση περισσότερη από δύο χρόνια , ενώ όλες οι ομάδες είχαν συστήσει και καρτέλ, ώστε να έχουν κοινές τιμές αγοράς χρυσού, μειωμένες κατά πολύ από τη χρηματιστηριακή ημερήσια αξία του μετάλλου.

Πώς έκλεβαν τους πελάτες

"

Οι αρχηγοί των δύο ομάδων φαίνεται να είχαν συμφωνήσει ότι η τιμή που θα αγόραζαν τον χρυσό, είτε από πολίτες που είχαν ανάγκη, είτε από κλεπταποδόχους, θα ήταν “1000 μονάδες κάτω από την τιμή ταμπλό”. Η ημερήσια διακίνηση χρημάτων των δύο ομάδων υπολογίζεται σε ποσά που υπερβαίνουν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι τα χρηματικά μεγέθη είναι τέτοια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαιτεί η λειτουργία μία μεγάλης βιομηχανίας. Στα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρεται πως μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου , καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Η οργάνωση διέθετε χυτήριο, το οποίο λειτουργούσε στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλους χώρους για τις συναντήσεις των μελών της . Μετά τη μετατροπή των κοσμημάτων σε πλάκες χρυσού, το μέταλλο έφευγε από τη χώρα για την Τουρκία είτε “νομιμοφανώς”, δηλαδή μέσω Τελωνείου του Αεροδρομίου, είτε παράνομα μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.

Στην οργάνωση φέρεται αναμεμειγμένος ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδο ςκαι έναν Σύρος πολίτης, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είχε ρόλο “επιχειρησιακού αρχηγού”.

Ο αστυνομικός των VIP και ο Ριχάρδος

"

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης για το ξέπλυμα χρημάτων δημιουργήθηκε εταιρία εμπορίας ρολογιών, στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της και ένας γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο του χρυσού.

Ο αρχηγός της ομάδας που διαφήμιζε ο ίδιος τα καταστήματά του, φαίνεται να είχε κάνει συμφωνία με γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής για την προβολή του, συμφωνία από την οποία “προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις” για παράνομες πληρωμές με “μαύρα ποσά”.

Στην δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους που νομιμοποιούνταν το εξαιρετικά “άφθονο χρήμα” που αποκόμιζε η ομάδα, είτε μέσω αγοράς πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών είτε με “επέκταση και ίδρυση επιχειρήσεων ή χρηματοδότηση με μεγάλα κεφάλαια εταιριών” σε διάφορους τομείς, όπως οδικές μεταφορές κλπ. Στις μεθόδους ξεπλύματος καταγράφονται και οι αγορές κερδισμένων δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κ.α.

Η πληρωμή των υπαλλήλων της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων

Από την καταγραφή των τηλεφωνημάτων της ομάδας προέκυψε πως οι υπάλληλοι της γνωστής αλυσίδας ενεχύρων, πληρώνονταν κυρίως με “μαύρα χρήματα”, εμφανιζόμενοι ότι έχουν τον βασικό μισθό. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι των καταστημάτων της εταιρίας στην Αττική, εμφανίζονται να έχουν μισθό 450 ευρώ το μήνα το οποίο τους καταβάλλονταν τραπεζικά. Στην πραγματικότητα, η πληρωμή τους ήταν 50 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας,οι υπάλληλοι συμπλήρωναν το πραγματικό μηνιαίο ποσό πληρωμής τους από τα 3000 ευρώ, χρήματα που τους παραδίδονταν κάθε μέρα για τις αγορές χρυσού.

Η ομάδα της τοκογλυφίας και των πειραγμένων φασματογράφων

Η δεύτερη ομάδα δρούσε υπό την σκέπη “νομιμοφανούς επιχείρησης εμπορίας χρυσού” στην οδό Πραξιτέλους. Ο ομάδα διέθετε και άλλη μία επιχείρηση που ειδικευόταν στην φασματομέτρηση μετάλλων. Η ομάδα σύμφωνα με τη δικογραφία, αναλάμβανε μεταξύ άλλων “ρευστοποίηση επιταγών έναντι τόκου”, ενώ οι αγορές σε χρυσό που πραγματοποιούσε ημερησίως ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες ευρώ. Στην οργάνωση μετείχε και μέλος ,μόνιμος κάτοικος Βόρειας Ελλάδας, που κάθε βδομάδα παρέδιδε κοσμήματα και πληρωνόταν σε λίρες. Η πληρωμή του κατά μέσο όρο ήταν 250 λίρες την εβδομάδα. Στην συλλογή χρυσού εμπλέκεται και σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλος αριθμός καταστημάτων ενεχύρων και αγοράς χρυσού αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που συνδέονται με “αγνώστου προέλευσης κοσμήματα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, μόνο το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου το κύκλωμα εξήγαγε παράνομα στην Τουρκία χρυσό αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με απώλειες του κράτους περίπου 600 χιλιάδες ευρώ.