Είχαν κάνει άσκηση πυρόβεσης πριν την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική

 
Είχαν κάνει άσκηση πυρόβεσης πριν την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική

Ενημερώθηκε: 05/08/18 - 14:44

Ειδήσεις: Στην αποκάλυψη ότι είχε γίνει άσκηση πυρόσβεσης στη θέση Πύριζα της Πεντέλης πριν την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία μάλιστα πέτυχε και κρίθηκε επιτυχής, προχωρά με δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Δια Πυρός η… Πεντέλη! Άσκηση που πέτυχε, πραγματικότητα που έκαψε ανθρώπους και περιουσίες. Στην ιδανική… προσομοίωση ο Νέος Βουτζάς και το Μάτι σώθηκαν, στην αμείλικτη πραγματικότητα χάθηκαν από τον χάρτη. Τραγική ειρωνεία, στις 8 Μαΐου 2018, ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο -υπό παραίτηση- Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης, είδαν μία «ιδανική» αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στην θέση Πύριζα της Πεντέλης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σαν αυτόν της «μαύρης» Δευτέρας 23 Ιουλίου, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μιας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον… τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Τι έγινε στην άσκηση και δεν έγινε στο Μάτι

Στη θέση Πύριζα, ο εντοπισμός της πυρκαγιάς έγινε από τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, που «βλέπουν» τη φωτιά και δίνουν πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ). Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Στη συνέχεια, στην άσκηση, το ΕΣΚΕ αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω συνθηκών, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

«Στο Νταού δεν έγινε σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω, ενώ την κρίσιμη ώρα πέταξε μόνο ένα ελικόπτερο και τα υπόλοιπα ήρθαν ενώ η τραγωδία είχε εξελιχθεί, καθώς βρέθηκαν καθηλωμένα στα αεροδρόμια εξαιτίας των θυελλωδών δυτικών ανέμων [...] Στο Νταού, τα SUPER PUMA, έφθασαν μετά τις 19:00, καθώς το ένα από αυτά έσβηνε και προστάτευε τα… διυλιστήρια στα Μέγαρα. Στην «Δια Πυρός» η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς επιτυγχάνεται από τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, στην φρικτή πραγματικότητα στο Μάτι, τίποτα δεν αναπτύχθηκε… » αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη, στην άσκηση είχε κάνει την εμφάνισή του και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ στο Μάτι εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελέυθερος τύπος