Έκλεβε στοιχεία πιστωτικών καρτών και τα πωλούσε στο εξωτερικό για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων

Έκλεβε στοιχεία πιστωτικών καρτών και τα πωλούσε στο εξωτερικό για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων
Ενημερώθηκε: 29/08/16 - 18:55
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Μία μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης πολιτών, διερευνήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός 55χρονου Έλληνα για απάτες με υπολογιστή, κατ' εξακολούθηση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, τα στοιχεία των καρτών πληρωμής τους, υποκλάπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από άγνωστους δράστες στο διαδίκτυο, για την πραγματοποίηση συναλλαγών-κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Οι καταγγελίες αυτές τέθηκαν υπ' όψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τα αρμόδια Τραπεζικά Ιδρύματα και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Από τη μεθοδική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 55χρονου στην επίμαχη υπόθεση και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας του, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού και από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος της επίμαχης σύνδεσης διαδικτύου ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά του.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα ερευνάται η τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες και συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Ο δράστης είχε καταφέρει να υφαρπάξει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των θυμάτων του, με «φυσικό τρόπο» και τα μεταπωλούσε σε άλλους επιτήδειους στο εξωτερικό, μέσω των οποίων και αγόραζαν αεροπορικά εισιτήρια. Για την Δίωξη «φυσικός τρόπος» σημαίνει ότι ο δράστης είτε ενημερώνεται από πωλητές π.χ. καταστημάτων για στοιχεία πιστωτικών καρτών είτε τα υποκλέπτει με μικροκάμερα κατά τη διάρκεια συναλλαγής κλπ.

Για αυτό τον λόγο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες, να ζητούν πάντα διπλή επιβεβαίωση για τις διαδικτυακές συναλλαγές τους και να αιτηθούν από τις τράπεζές τους, να δέχονται SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, για κάθε τους συναλλαγή, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή τυχόν απάτη σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
• Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/

Σχετικά Θέματα:

Υπερήλικα αδέρφια έκρυβαν 107.000 ευρώ στο σπίτι τους και έπεσαν θύματα βασανιστηρίων και ληστείας