Εκλογές Τουρκία: Οι συνέπειες στην Αθήνα από την επικράτηση Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Κατά πόσο τα τουρκικά αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν την Ελλάδα;
Ενημερώθηκε: 01/04/19 - 18:52

Εκλογές Τουρκία:  Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου προηγείται με λίγο περισσότερες από 25.000 ψήφους στην Κωνσταντινούπολη, με το 99,95% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί. Για 300.000 άκυρες ψήφους κάνει λόγο το AKP του Ερντογάν, ενώ ευελπιστεί να κερδίσει και την Άγκυρα μετά τις σχετικές προσφυγές. 

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν σίγουρα εξαρχής, βγαίνει λαβωμένος από τις δημοτικές εκλογές της χώρας του, και το μεγαλύτερο πλήγμα αποτελεί η απώλεια της ίδιας της Άγκυρας.

Κατά πόσο όμως τα τουρκικά αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν την Ελλάδα;   

Ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου επιχειρεί να αναλύσει και να αποκωδικοποιήσει  το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν», λέει ο  Τάσος Χατζηβασιλείου, «πέτυχε μια κολοβή νίκη. Παραμένει πρώτος, παραμένει ισχυρός, έχει υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη φορά, όμως έχει χάσει στα σημεία ειδικά η απώλεια της Πρωτεύουσας είναι ένα πολύ αρνητικό συμβολικό μήνυμα. Εάν επιβεβαιωθεί και η απώλεια της Κωνσταντινούπολης τότε ο Ερντογάν θα έχει χάσει το λίκνο του. Την πόλη που ίδιος εξελέγη δήμαρχος το 1994».
 
Και συνεχίζει: «Οι Τούρκοι πολίτες ψήφισαν με  διπλό τρόπο. Οι κάτοικοι των περιφερειών ακολουθούσαν τον Ερντογάν και το αφήγημα του. Οι κάτοικοι στα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν με βάση την οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης».

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», λέει ο κ. Χατζηβασιλείου, «εκτιμώ ότι εάν ο Ερντογάν ζητήσει επανακαταμέτρηση στην Κωσταντινούπολη, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του Γιλντιρίμ στη θέση του δημάρχου, τότε το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι γεμάτο με νέες προκλήσεις και κυρίως με αναφορές στην Αγιά Σοφιά και σε διάφορα τέτοια επικίνδυνα ζητήματα. Απ’ ότι φαίνεται ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια εθνικιστική ρητορική μέχρι να εξασφαλίσει την νίκη που επιθυμεί στους δήμους που εκκρεμούν».

Για την τουρκική οικονομία

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Ερντογάν έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία χωρίς εκλογές, ούτε τοπικές ούτε εθνικές, για να μπορέσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε τακτική εκείνος επιθυμεί. Πάντως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και ο Ερντογάν πρέπει άμεσα να αντιδράσει. Πιθανή εκτίμησή μου ένας ανασχηματισμός στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα για να δώσει ένα μήνυμα αλλαγής».

Ακούστε το ηχητικό από το newsit.gr: