Εκλογές Τουρκία: Ένα στα τρία για τον Ερντογάν-Τι κερδίζει, τι χάνει

Απώλεια γοήτρου στην Άγκυρα που περνάει στην αντιπολίτευση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρκέστηκε να πει ότι απλώς έχασε ορισμένες πόλεις
Ενημερώθηκε: 01/04/19 - 00:08

Εκλογές Τουρκία: Ολοκληρώνονται υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας η καταμέτρηση για τις τοπικές  εκλογές στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και ο Ερντογάν έχει "κλειδώσει" μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Καταϊδρωμένος...

 

Πλέον με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, μειώθηκε στο 48,8%, έναντι 48,6% για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς φτάνει στο 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά κι αυτό είναι μεγάλη απώλεια γοήτρου για τον "Σουλτάνο" και το παλάτι του

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Παραδοχή Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις

"

Στις πρώτες εγωιστικές δηλώσεις του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.

Ιμάμογλου: Χειραγώγησε το κοινό ο Γιλντιρίμ

"

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι στο εκλογικό του κέντρο έχουν λάβει το σύνολο της καταμέτρησης.

Την ίδια σχεδόν στιγμή ο αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του τον κατηγόρησε για χειραγώγηση του κοινού και κάλεσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και τις τοπικές εκλογικές επιτροπές να κάνουν την δουλειά τους σωστά ενώ κατηγόρησε το πρακτορείο Αναντολού ότι μεταδίδει τα αποτελέσματα επιλεκτικά.

Εκλογές με αίμα

 

Νωρίτερα, κατά την εκλογική διαδικασία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού,δήλωνε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142,777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας.

Βάφονται με αίμα οι εκλογές στην Τουρκία

 

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ψήφισε ο Ερντογάν

 

Διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, προβλέπουν «ντέρμπι» σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με “βαρύ κόστος” που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Κατά το ίδιος δημοσίευμα, σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα στην τουρκική οικονομία, «κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια σπάνια κίνηση, συνεργάζονται, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικών βάσεων κίνημά του»