Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές της Αττικής - Σε 43 Περιφέρειες της χώρας «κυκλοφορεί» ο ιός

 
Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές της Αττικής - Σε 43 Περιφέρειες της χώρας «κυκλοφορεί» ο ιός

Ενημερώθηκε: 13/01/21 - 11:10

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να φέρει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς, χθες, από τα 866 κρούσματα, περίπου το 1/3 (364) αφορούσαν την Αττική.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (364) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα. Aπό τα στοιχεία των νοσηλευομένων προκύπτει ότι τα επίπεδα των νοσηλειών της Αττικής ανεβαίνουν ανησυχητικά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά χθες στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 463 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές -περισσότεροι κατά 13 σε σύγκριση με εκείνους της Δευτέρας- και στη Θεσσαλονίκη οι ασθενείς σε απλές κλινικές ήταν 532. Άλλοι 185 ασθενείς βρίσκονταν στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, και ο Νότιος Τομέας Αθηνών.

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε lockown, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

H χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στις περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ή το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά ένα μήνα αυστηρού lockdown, όπως στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα.

Ο πληθυσμός στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας είναι ένα αμάλγαμα κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καταγωγή. Ρομά που ασχολούνται κυρίως με το υπαίθριο εμπόριο, Πόντιοι, πρώην παλιννοστούντες που δεν μιλούν ελληνικά, Πακιστανοί και Ιρανοί που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εργάζονται σε ένα ημινόμιμο καθεστώς και Ελληνες εργάτες που έρχονται καθημερινά από την Αθήνα στην περιοχή για να εργαστούν στις βιομηχανικές μονάδες.

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου τονίζει ξεκάθαρα ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ειδικοί πληθυσμοί «που δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Και το ότι κατεβαίνει το επιδημιολογικό φορτίο, έστω αργά, νίκη είναι», καταλήγει.

Επεκτείνεται το σκληρό lockdown

Δυτική Αττική, Βοιωτία, Ροδόπη, Κοζάνη, Κάλυμνος και από χθες Λέσβος βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Ο αγιασμός από σπίτι σε σπίτι την ημέρα των Θεοφανίων που πραγματοποιήθηκε σε κάποια χωριά του νησιού έφερε διαρκή αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα στο νησί να επιβληθούν από σήμερα έως και τις 18 Ιανουαρίου αυξημένα μέτρα περιορισμού για τους κατοίκους.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή έκθεση, ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας. Αχαϊα, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Ξάνθη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα είναι οι επιβαρυμένες περιοχές. Ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνης (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).