Έρευνα: Μεγάλος φόβος για θερμό επεισόδιο με Τουρκία-Οργή για τη στάση της

Δημοσκόπηση: Μεγάλος φόβος για θερμό επεισόδιο με Τουρκία-Οργή για τη στάση της
Ενημερώθηκε: 06/05/18 - 09:03

Νούμερο ένα εχθρό θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας την Τουρκία, όπως συμπεραίνεται από έρευνα που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής.

Σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

Από κει και πέρα, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47%, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

Εδαφική κυριαρχία

Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία Ναι απάντησε το 27% και Οχι το 63%. Για την ΠΓΔΜ Ναι το 21% και Όχι το 69%. Για την Βουλγαρία Ναι το 5% και Όχι το 83%.

Κάπου εδώ η… χαλαρότητα τελειώνει, μιας και όταν πέφτει στο «τραπέζι» το όνομα της Τουρκίας, το 78% των πολιτών απαντά πως απειλούμαστε, ενώ το 17% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Η ένταξη στην Ε.Ε

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών της Ε.Ε θα βελτιώσουν τις στάσεις του απέναντι στην Ελλάδα. Το «Ναι» κυριαρχεί για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η κατάσταση είναι… απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βλακανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

Έντονη ανησυχία για θερμό επεισόδιο και οργή για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως ανησυχεί έντονα για ένα θερμό επεισόδιο για την Τουρκία, ενώ ένα  23% είναι πιο… αμέριμνο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση»