Eurogroup: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση παρότι ο στόχος δεν επετεύχθη

 
Eurogroup: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση παρότι ο στόχος δεν επετεύχθη

Ενημερώθηκε: 16/06/17 - 14:58

Μπορεί η κυβέρνηση να «πανηγυρίζει» για τη χτεισνή απόφαση του Eurogroup, όμως ο στόχος δεν επετεύχθη. H κυβέρνηση για μήνες υποσχόταν ότι θα πετύχει μια δέσμευση στο ζήτημα του χρέους και θα γινόταν πιο εύκολη η έξοδός της στις αγορές και ότι θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού της.

Όμως η ΕΚΤ μετά τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup έριξε «πόρτα» στην έξοδο στις αγορές

Η συμφωνία με τους θεσμούς για περικοπές συντάξεων και αύξηση του αφορολογήτου ορίου στη διετία 2019 – 2020, η αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 κι όλα όσα περιελήφθησαν στο νέο Μνημόνιο έγιναν με στόχο την ένταξη στο QE, το οποίο αποτελεί διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές. .

Οι Ευρωπαίο αξιωματούχοι επαίνεσαν την άνευ προηγούμενου υιοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με χαρακτηριστικότερο όλων τον προσωπικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για τις προσπάθειές τους. Από τεχνοκρατικής σκοπιά ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν 140 προαπαιτούμενα, τα «περισσότερα που έχει υιοθετήσει Βουλή και ελληνική κυβέρνηση», όπως υπογράμμισε.

ΕΚΤ

Το ΔΝΤ κρατάει στάση αναμονής μέχρι να κριθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της παραμένει στον «αέρα» με την ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει πλέον στην «καλή καρδιά» του Μάριο Ντράγκι, με την ελπίδα να περιμένει πότε θα μπορέσει να ενταχθεί.

πλεονάσματα

Καμία συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι να βγει η Ελλάδα από το Πρόγραμμα και όλα αυτά δόθηκαν για να υποχρεωθεί η Ελλάδα να δεσμευτεί με υψηλά μέχρι το 2060! Συγκεκριμένα μέχρι το 2022 τα πλεονάσματα θα πρέπει να βρίσκονται στο 3,5% ενώ από το 2023 και μέχρι το 2060 δεν πρέπει να πέσουν κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Με τη απόφαση του χθεσινού Eurogroup, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η καταβολή της δόσης, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα της δικαστικής περιπέτειας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μιας και σήμερα προέκυψε το «Βέτο» από Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία.

Το κλίμα των πανηγυρισμών έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο - χωρίς γραβάτα- για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνησή του.

«Αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία μεγάλες θυσίες, δόθηκε μία σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Πέμπτης αναφέρθηκε στον συμβιβασμό που είχε μόλις συνυπογράψει. «Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού».

Επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κύκλο επαφών θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αλλά και μετά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συναντήσεις. Ενώ, εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Αντικείμενο των επαφών και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Προ ημερησίας στη Βουλή θα ζητά η ΝΔ για αποτελέσματα του Eurogroup

Eurogroup

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία μετά τις αποφάσεις του και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο -όπως λένε στη ΝΔ- να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση που, όπως λέει, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία.

«Η Κυβέρνηση οδήγησε τη Χώρα σε πολυετή λιτότητα. Για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.