Εξαπατούσαν ηλικιωμένους μέχρι που έπεσαν στον πατέρα αστυνομικού

 
Εξαπατούσαν ηλικιωμένους μέχρι που έπεσαν στον πατέρα αστυνομικού

Ενημερώθηκε: 21/07/16 - 16:21

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Συνελήφθησαν δυο Βούλγαροι, μέλη εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών και κυρίως ηλικιωμένων, σε περιοχές του Αγρινίου.

Σε βάρος του εξακριβώθηκαν τουλάχιστον 34 περιστατικά απάτης. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τριήμερο, στην περιοχή, είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός περιστατικών απόπειρας απάτης σε βάρος ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με σκοπό την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας και τη συλλογή στοιχείων η οποία θα βοηθούσε στον εντοπισμό των απατεώνων.

Η σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας προέκυψε ως αποτέλεσμα της άμεσης και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσσού.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο Βούλγαροι 48 και 42 ετών συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της διάπραξης απάτης κατ΄ εξακολούθηση και της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, συνεργός των δύο δραστών κάλεσε στο τηλέφωνο τον 69χρονο πατέρα ενός αστυνομικού, στον οποίο παρουσιάστηκε ως δήθεαν αστυνομικός και επικαλούμενος το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό του πρόσωπο, απαίτησε από αυτόν 40.000 ευρώ.

Για κακή τους τύχη όχι μόνο αντιλήφθηκε την απάτη ο 69χρονος, αλλά δίπλα του είχε τον γιο του που του ζήτησε να φανεί συνεγάσιμος στο τηλέφωνο μέχρι να καλέσει τους συναδέλφους του. Και οι δράστες όμως κρατούσαν τον ηλικιωμένο στην γραμμή για τουλάχιστον 40 λεπτά μέχρι να φτάσουν εκεί οι συνεργοί τους, με σκοπό να μην μπορέσει να τσεκάρει τον γιο του για τα αληθή, καθώς δεν γνώριζαν ότι όχι μόνο ήταν αστυνομικός ο γιος του υποψήφιου θύματός τους, αλλά ήταν και μπροστά.

Άμεσα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, μετέβη στο σπίτι του 69χρονου, όπου συνέλαβε έξω από αυτή, επ΄αυτοφώρω τον 48χρονο, τη στιγμή που μετέβαινε πεζός για να παραλάβει τα χρήματα.

Ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση, από το σπίτι του 69χρονου, άλλη ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, συνέλαβε τον 42χρονο, ο οποίος ανέμενε μέσα σε αυτοκίνητο, εποπτεύοντας από απόσταση το χώρο.

Στην κατοχή και μέσα στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έξι κινητά τηλέφωνα. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 48χρονου στο Αγρίνιο, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συσκευασία με 800 γραμμάρια λαθραίου καπνού, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει ακόμη 33 περιπτώσεις απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, στην περιοχή του Αγρινίου, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σε μια μάλιστα από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν ηλικιωμένη γυναίκα, στην περιοχή της Καμαρούλας Αγρινίου και να της αφαιρέσουν 800 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη διάπραξη των εξαπατήσεων. Αρχικά, πληροφορούνταν από τηλεφωνικό κατάλογο, δηλωτικά στοιχεία των πιθανών παθόντων, όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια, τηλεφωνούσαν ως αστυνομικοί, ιατροί ή δικηγόροι, επικαλούμενοι μια άμεση ανάγκη, η οποία έπρεπε να ικανοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κοντινοί συγγενείς των ηλικιωμένων, κυρίως παιδιά, είτε έχουν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητη η καταβολή χρηματικού ποσού για να αποφευχθούν οι περαιτέρω νομικές συνέπειες σε βάρος τους, είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αιτήθηκαν οι απατεώνες μέσω των απατηλών τους προφάσεων, από τους ηλικιωμένους ξεπερνά τις 285.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του Ανακριτή Αγρινίου.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, η Αστυνομία καλεί τους ηλικιωμένους, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν ή εμφανίζονται ενώπιον τους και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα θανατηφόρο ή μη) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Παράλληλα, οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων οι δράστες επικαλούνται.

Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.