Εξιχνιάστηκε η πρώτη απάτη με Bitcoin στην Ελλάδα

 
Εξιχνιάστηκε η πρώτη απάτη με Bitcoin στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 02/03/17 - 19:27

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, υπόθεση διαδικτυακής απάτης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε Ανταλλακτήριο Εικονικών - Ψηφιακών Νομισμάτων (Bitcoin).

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, Φινλανδοί απατεώνες χρησιμοποιούσαν τους servers τριών εταιρειών υπηρεσίων computing, που εδρεύουν σε Λονδίνο, Κεμπέκ Καναδά και Ινδία, για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους που ήθελαν να πουλήσουν Bitcoin, έναντι δήθεν χρημάτων που ποτέ δεν παραλάμβαναν. Στην Ελλάδα έγιναν τρεις καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, προηγήθηκαν καταγγελίες τριών Ελλήνων που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από τους Φινλανδούς, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών - αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων «Bitcoin» σε διαδικτυακό Ανταλλακτήριο - Ιστοσελίδα Ψηφιακών - Εικονικών Νομισμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Τα καταγγελλόμενα αφού υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των αγνώστων δραστών που παρεμβλήθηκαν της διαδικασίας.

Από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών που παρασχέθηκαν καθώς επίσης και από επικοινωνία που ακολούθησε με αρμόδιες εταιρείες υπηρεσιών φιλοξενίας και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων.

Η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς – ομοειδείς πράξεις συνεχίζεται, ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί για την παράνομη δράση τους και οι αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά - ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin) σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, όπως:

Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν. Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί.

Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 11188
-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERKID